Educació

Com s’ha d’estudiar per a un examen

gen 2020
Com s’ha d’estudiar per a un examen
Aprendre a aprendre per superar els exàmens finals.

Estudiar amb estratègia significa aprendre a aprendre; és a dir: planificar, regular i avaluar el nostre propi procés d’aprenentatge de forma constant. Un procés d’estudi correcte ens ajuda a organitzar la informació al nostre cervell en lloc de, simplement, emmagatzemar-la.

No hi ha un consens respecte a com s’ha d’estudiar per a un examen, però sí algunes pautes generals que ens ajuden a afrontar-lo amb estratègia. T’expliquem com ho aconseguim.

Com s’ha d’estudiar per a un examen: pautes generals

1. L’espai d’estudi
És molt important que sigui sempre el mateix i que estigui ordenat i ben il·luminat.

2. «Lliçó atesa, lliçó repassada, lliçó apresa»
Cal començar des de petits amb una rutina d’estudi: fer deures i dedicar un temps extra per repassar allò que s’ha estudiat a classe. Si es té una pauta establerta, estudiar per als exàmens finals es convertirà en repassar els continguts apresos.

3. Estudiar amb autonomia
Els pares no hem d’estudiar pels fills. És important ensenyar-los a aprendre a aprendre per ells mateixos, sense assumir la funció de l’estudi per ells. Els hem d’acompanyar fins que incorporin una rutina d’estudi i, a partir de llavors, estar disponibles per als seus dubtes i consultes en cas que en tinguin.

4. Fer resums i subratllar
A molts infants els ajuda fer un resum del que han après a classe o subratllar el més important, com alguna frase o paraula que tinguin associada al contingut. Això els ajudarà a aprofitar més el temps quan estudiïn per als exàmens finals.

5. Millorar la nostra concentració utilitzant el llapis
Escriure a mà refresca la memòria i estimula la nostra capacitat de pensar, raonar i concentrar-nos, ja que l’escriptura amb llapis i paper afavoreix la concentració i l’aprenentatge d’una manera més efectiva que el teclat.

El dia de l’examen

Cal seguir la ruta «ull-cervell-mà»:

1. Examinar el contingut.
2. Llegir amb atenció per entendre el tema de la pregunta.
3. Pensar detingudament i contestar.

Si seguim aquestes pautes generals i ensenyem als nostres fills a aprendre a aprendre per ells mateixos des de petits, els haurem ensenyat a superar els temuts exàmens finals.

Vols ajudar el teu fill a aprendre a aprendre? Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop.