Trucs perquè els teus fills no es quedin en blanc en un examen

jun 2021
Amb els nervis d’un examen de final de curs és freqüent que els infants es quedin en blanc sense ser capaços de respondre a alguna cosa que han estudiat.
Amb els nervis d’un examen de final de curs és freqüent que els infants es quedin en blanc sense ser capaços de respondre a alguna cosa que han estudiat.

«Suspendré!» és una frase habitual que molts pares escolten en preguntar als seus fills com els ha anat l’examen. Amb els nervis d’un examen de final de curs és freqüent que els infants es quedin en blanc sense ser capaços de respondre a alguna cosa que han estudiat. Què pots fer si els passa això als teus fills? Et donem alguns trucs per solucionar-ho i per ajudar-los a estudiar millor.

1. Desbloquejar la ment

La causant del bloqueig mental s’anomena «ansietat d’avaluació» i produeix tensió, estrès i nervis. Aquesta situació fa que els nostres fills es quedin en blanc sense saber la resposta per més que hagin estudiat i moltes vegades la recordin quan surten de l’examen.

Per desbloquejar la ment durant un examen cal:

  • Distribuir el temps entre les preguntes.
  • Passar a una altra pregunta si no es troba la resposta, sempre tenint en compte el temps determinat per a cadascuna d’elles.
  • Tornar a la pregunta que ha quedat sense respondre una vegada respostes totes les altres, respirar profundament, llegir atentament la pregunta i centrar-se en allò que es demana.

2. Evitar la síndrome de sobreentrenament

 

Organitzar una agenda d’estudi tenint en compte els temps de descans és molt important. Estudiar durant temps prolongats sense descans s’anomena «síndrome de sobreentrenament» i vol dir que el cervell està tan cansat que, per més que es continuï estudiant, ja no assimila la informació. La síndrome de sobreentrenament produeix cansament i estrès i pot afectar el rendiment el dia de l’examen i fer que els teus fills es quedin en blanc.

3. Canviar el «no puc» pel «jo puc»

L’única manera de canviar el «no puc» pel «jo puc» és l’entrenament mental: en la mesura que aprenem, dominem coneixements i obtenim confiança en nosaltres mateixos. Aquesta seguretat evita que els nostres fills es quedin en blanc durant un examen.

4. Evitar memoritzar continguts

Aprendre no és acumular coneixement memoritzant, sinó comprendre tot allò que llegim. Per a això no hi ha res millor que llegir molt i, així, desenvolupar la nostra capacitat de concentració i retentiva; d’aquesta manera, estudiar es fa molt més suportable.

5. Llegir en veu alta

Quan els teus fills estiguin repassant, t’aconsellem que ho facin en veu alta, perquè la lectura en veu alta activa la capacitat del cervell per emmagatzemar informació, augmenta la capacitat de memòria visual i fa que el contingut sigui més fàcil de recordar, amb la qual cosa s’evita que les seves ments es quedin en blanc en respondre una pregunta.

6. Aplicar tècniques mnemotècniques

Tot allò que ajudi a recordar és positiu, com organitzar esquemes i resums, associar continguts, relacionar temes, etc. Que els teus fills entenguin allò que estan estudiant és fonamental, i per a això els pots ensenyar a associar paraules i conceptes importants amb imatges o records.

7. Mantenir hàbits saludables

Menjar sa, practicar esport o fer exercicis de relaxació per eliminar l’estrès acumulat i evitar dormir poc és vital per aconseguir augmentar la concentració. El dia de l’examen és aconsellable un àpat lleuger i saludable.


A través del mètode Kumon desenvolupem el potencial d’aprenentatge dels infants alhora que ajudem a incrementar la seguretat i la confiança en ells mateixos, cosa que és molt beneficiosa per afrontar qualsevol examen o repte en la vida.