Lectura

Els 6 beneficis de la lectura en veu alta

set 2019
Coneix els beneficis de la lectura en veu alta
Coneix els beneficis de la lectura en veu alta.

Llegir en veu alta als nostres fills des de petits ajuda en el seu desenvolupament cognitiu i, juntament amb el joc, és una de les millors formes de passar temps amb ells quan són menuts. Llegir en veu alta als nostres fills ens permet de gaudir mútuament de la companyia i ajuda a establir vincles afectius i canals de comunicació que seguiran actius quan els infants ja siguin capaços de llegir de forma autònoma i durant tota la vida.

A més, la lectura en veu alta té molts altres beneficis per als infants. Per exemple, normalitza la lectura i la converteix en una cosa social, de manera que els nostres fills seran capaços de gaudir-ne des de petits. La lectura en veu alta de contes als nostres fills és una forma fantàstica de presentar-los emocions i sentiments a través de les veus, de la modulació o de l’èmfasi que posem en les paraules. Així, aprendran a identificar emocions com l’alegria, la ira o la sorpresa. D’aquesta manera, mantindrem la seva atenció i millorarà la seva concentració.

Quan ja siguin més autònoms, els infants podran llegir pel seu compte i triar els seus propis llibres, però no ha de desaparèixer en ells l’hàbit de llegir en veu alta. Si continuen fent-ho, coneixeran la seva pròpia veu i milloraran la seva dicció, i a més seran capaços de comprendre textos de forma oral. Per això, és bo que, quan els nostres fills siguin capaços de llegir, alternem pàgines llegides per nosaltres i pàgines que llegeixin ells, i que fem una narració a diverses veus que sens dubte els encantarà compartir en família.

Els 6 beneficis de la lectura en veu alta:

  1. La lectura permet als infants de desenvolupar la seva personalitat i els facilita les relacions socials, ja que aprenen comportaments i actituds útils a través dels exemples de la narració. Si, a més, la practiquen en veu alta, sabran com s’expressen les sensacions i els sentiments.
  2. Afavoreix la concentració i l’atenció, així com la percepció auditiva. Els nostres fills aprendran a escoltar els altres.
  3. Millora la capacitat d’expressió dels nostres fills incorporant-hi nou vocabulari.
  4. En recolzar-se en l’expressió oral i en l’entonació, estimula la imaginació d’una manera diferent dels dibuixos i les imatges. L’expressivitat i la intenció que posem nosaltres en les paraules els proporcionaran suficient informació perquè la seva fantasia compongui la història.
  5. Ajuda en la creació de l’autoconfiança i del concepte d’ells mateixos, ja que podran identificar-se amb els personatges quan s’interpreten els diàlegs.
  6. Els anima a llegir pel seu compte. Veure els adults llegint és, sens dubte, el millor argument per convèncer un infant que la lectura pot ser divertida o profitosa. Així aconseguiran descobrir el plaer de la lectura.

Llegir en la infància i des de la infància només porta beneficis als nostres fills, ja que el desenvolupament cerebral es produeix durant els primers anys de vida.

Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop i assabenta’t de tots els beneficis de Kumon Lectura.