Lectura

Desenvolupa la comprensió lectora i la capacitat de retentiva del teu fill

abr 2021
Llegir és una de les eines acadèmiques més valuoses de què disposa el teu fill per aprendre a retenir la informació i és tan important com el desenvolupament de la comprensió lectora.
Llegir és una de les eines acadèmiques més valuoses de què disposa el teu fill per aprendre a retenir la informació i és tan important com el desenvolupament de la comprensió lectora.

Totes les matèries que el teu fill estudia a l’escola, tots aquests textos i continguts, ja siguin de matemàtiques, història o ciències, requereixen comprensió lectora i capacitat de retentiva.

A continuació descrivim alguns mètodes perquè el teu fill desenvolupi tots dos aspectes i pugui millorar el seu aprenentatge.

1. Començar aviat

La capacitat d’escoltar d’un infant es desenvolupa molt abans que la seva comprensió lectora. Els infants petits que estan aprenent a llegir també poden exercitar la comprensió lectora i la seva capacitat de retentiva. Una manera fàcil d’aconseguir-ho consisteix a llegir un conte al teu fill abans d’anar a dormir; així estimularàs la seva capacitat per comprendre textos mentre t’escolta, ja que voldrà entendre què passa en la història. Quan llegeixis un conte al teu fill, pren nota d’algunes línies o fets clau de la història per fer-li preguntes posteriorment. Quan el conte acabi, li pots preguntar sobre el que li acabes de llegir. En aquesta fase el teu fill també està aprenent a comprendre textos i a retenir idees.

2. Practicar i millorar

Com qualsevol capacitat, la comprensió lectora i la retentiva requereixen pràctica. Recorda que llegir i aprendre són dos conceptes que es potencien, i els jocs de taula ofereixen una oportunitat magnífica per millorar la competència lectora, ja que els infants han de conèixer-ne les instruccions i aprendre’n les regles, les quals posaran a prova la seva capacitat de retentiva d’una manera divertida. Primer llegeix les instruccions per entendre com s’hi juga. Quan tinguis dominades les regles, demana al teu fill que les llegeixi i te les expliqui abans de començar a jugar. Per a les famílies amb més d’un fill, aquest exercici pot aportar una visió única de la comprensió lectora de cada infant, perquè permetrà d’identificar el seu nivell. Quan tots les hàgiu entès, a jugar!

3. Animar-lo a corregir-se ell mateix

Quan el teu fill mostri signes de confusió o frustració en fer els deures, recorda-li que llegir i aprendre ajudaran a esclarir els seus dubtes. Anima’l perquè torni a llegir els enunciats abans d’explicar-li quin és el problema. Orienta el teu fill perquè entengui l’exercici per ell mateix, que vegi el procés de lectura com un pas per solucionar el problema. Després de resoldre’l pel seu compte, el teu fill confiarà més en ell mateix de cara al proper repte i se sentirà orgullós de poder afrontar el problema sol.

4. Posar els llibres a l’abast dels infants

Per desenvolupar la comprensió lectora és molt important predicar amb l’exemple: si el teu fill et veu llegint, voldrà llegir. A més, per promoure la lectura a casa, pots omplir les prestatgeries de llibres i ordenar-los en funció de l’etapa lectora del teu fill. A www.crecerleyendo.es disposes d’informació per esbrinar en quina etapa lectora es troba i de llibres recomanats pels nostres experts en lectura perquè creixi desenvolupant la comprensió lectora gradualment mentre adquireix el gust per la lectura. També hi pots consultar alguns consells per fer que es converteixi en un lector competent.


Llegir és una de les eines acadèmiques més valuoses de què disposa el teu fill per aprendre a retenir la informació i és tan important com el desenvolupament de la comprensió lectora. T’animem a apuntar el teu fill en el nostre programa Kumon Lectura per fomentar el desenvolupament d’aquestes capacitats fonamentals que assentaran les bases d’una vida d’èxit!