Educació

Com pots desenvolupar la capacitat de concentració del teu fill

gen 2021
Amb els programes educatius de Kumon promovem el desenvolupament de la capacitat de concentració.
Amb els programes educatius de Kumon promovem el desenvolupament de la capacitat de concentració.

Els infants es distreuen amb facilitat i és complicat que la seva capacitat d’atenció s’enfoqui en una activitat. Això és normal quan són petits i, per això, els hem d’ajudar a mantenir la concentració en cada activitat que fan.

L’ús de la tecnologia ha transformat la nostra manera de relacionar-nos i ha afectat la nostra capacitat d’atenció i de concentració. La multitasca no significa veure la televisió mentre estem connectats a YouTube i juguem amb el mòbil o la tauleta tàctil. Fer-ho tot alhora afecta la capacitat de concentració en una determinada tasca, sobretot en el cas dels infants.

Beneficis de desenvolupar la capacitat de concentració

Millorar la concentració és imprescindible per a l’aprenentatge, perquè permet de controlar els estímuls externs i enfocar i mantenir l’atenció en una activitat durant un temps determinat. Per això, és recomanable treballar la capacitat d’atenció des de ben petits perquè l’acompliment escolar sigui eficient.

Quan els infants aprenen a concentrar-se des de petits, obtenen beneficis importants:

  • Milloren els seus resultats acadèmics.
  • Cultiven l’autoaprenentatge, perquè els capacitats de concentració i d’atenció són molt importants per aprendre per un mateix.
  • Milloren el seu rendiment en general, que els servirà per a tots els reptes que es plantegin en la vida.
  • Aprenen a enfocar la seva atenció en objectius concrets i metes personals.
  • Potencien el seu desenvolupament personal.
  • Aprofiten millor el seu temps, perquè aconsegueixen fer més coses amb millors resultats i en menys estona.
  • Augmenten la seva autoestima i la seva confiança.

Com es pot millorar l’atenció i la concentració en els infants


Millorar l’atenció i la concentració en els infants és un repte per a molts pares. En aquest article et donem alguns consells per aconseguir-ho:

Dormir el temps necessari

Quan els infants no dormen bé, es desperten cansats, i això afecta la seva capacitat d’atenció i de concentració. Per evitar-ho, és convenient que el teu fill adquireixi una bona rutina de son.

Prioritzar els deures

Ensenya al teu fill a prestar atenció a les prioritats des de petit: com més aviat comenci a fer els deures, més clara estarà la seva ment i treballarà amb més concentració. Si li ensenyes des de petit a donar prioritat als deures, estaràs promovent també una actitud responsable.

Utilitzar un espai adequat i no modificar-lo

L’espai d’estudi ha d’estar ben il·luminat i ordenat i és convenient que sigui sempre el mateix lloc. D’aquesta manera, ajudes el teu fill a identificar la seva zona d’estudi i fomentes una actitud d’acord amb l’activitat i, per tant, una concentració més gran.

Preparar prèviament allò que es necessitarà

Assegura’t que el teu fill disposa de tot el material que necessita al seu espai d’estudi. Buscar materials de manera constant mentre es treballa trenca la concentració i l’atenció.

Evitar qualsevol distracció i soroll

El soroll causa esgotament, estrès i pèrdua de concentració. Procura que el soroll no distregui el teu fill per tal d’afavorir la seva capacitat d’atenció: no deixis el televisor encès de fons, un mòbil a mà o joguines al seu voltant. Ha de treballar en un entorn lliure d’elements que el distreguin.

En la modalitat presencial de Kumon, tots els alumnes treballen al mateix espai (independentment de la seva edat) i en silenci absolut, perquè estem convençuts que fomentar aquest entorn de treball és ideal per millorar la concentració i afavorir l’aprenentatge. El silenci és una característica comuna a les tres modalitats de Kumon, presencial, online i mixta, i contribueix a crear un ambient òptim per a l’estudi que augmenta la concentració dels alumnes.

Fer una activitat cada vegada

Per millorar la concentració, no sobrecarreguis el teu fill amb massa instruccions alhora. S’ha d’enfocar en una sola activitat i rebre instruccions clares i precises; així es fomentarà la seva capacitat de concentració.

Dividir els deures i organitzar-se

Ajuda’l a organitzar la seva agenda diària perquè doni prioritat a activitats més complexes que requereixen més concentració i atenció. Prestar atenció desenvolupa la memòria.

Programar una alarma

Programar una alarma per controlar el temps dedicat a completar una activitat ajudarà el teu fill a mantenir-se concentrat i atent a allò que està fent.

Ajuda’l a concentrar-se

Prèviament, establiu un senyal (pot ser algun gest o una paraula) que indiqui al teu fill que ha de reprendre l’activitat, i fes-l’hi quan vegis que perd capacitat de concentració i es comença a distreure.

Prestar atenció a allò que funciona

És important observar el teu fill i determinar les accions que l’ajuden a desenvolupar la seva capacitat d’atenció, així com preguntar-li què li funciona millor.

Subratllar, fer esquemes i resumir

Ensenya-li a subratllar allò important, a resumir contingut i a fer esquemes que milloraran la seva memòria quan hagi d’estudiar. És una manera divertida de promoure la concentració.

Fixar objectius a curt termini

Ensenya al teu fill a fixar-se objectius a curt termini. Quan vegi que es van complint, la seva capacitat de concentració, la seva motivació i la seguretat en ell mateix augmentaran.

No estalviar comentaris positius

Felicita’l i omple’l de comentaris positius per l’esforç que fa; reconeix els seus triomfs. D’aquesta manera, l’ajudaràs a mantenir-se motivat i incrementaràs la seva autoestima. També és important destacar les seves fortaleses i no només parlar-li dels seus desafiaments; celebra els seus avançaments, per petits que siguin.

Implicar-te en l’educació del teu fill no és només fer un seguiment dels deures i les activitats, sinó també preguntar-li com ha passat el dia, què opina de les seves matèries, quins exercicis li agraden més o quins programes de televisió li interessen. Compartir opinions és el que ajudarà el teu fill a ser una persona capaç de sortir-se’n per ella mateixa en el futur.

Predicar amb l’exemple

Els infants aprenen observant: si el teu fill veu que centres la teva atenció en una activitat cada vegada i et mantens concentrat fins a finalitzar-la, seguirà el teu exemple sense que hagis de donar explicacions.

Jocs per millorar la concentració i l’atenció

  1. Trencaclosques: resoldre’ls millora la capacitat d’atenció i observació, perquè cal determinar la peça que millor encaixa en cada espai.
  2. Dibuixos, mandales o jocs de trobar diferències: les activitats relacionades amb aquests jocs ajuden a fixar l’atenció en els detalls.
  3. Jocs de memòria: milloren la capacitat d’atenció i de concentració.
  4. Sopes de lletres: resoldre-les requereix molta atenció per no perdre detall i fomenten la concentració per trobar les paraules.
  5. Contes: llegir llibres adequats a la comprensió lectora de cada lector no només genera interès per la lectura, sinó que a més ajuda a la capacitat de concentració i a la retentiva. En aquest enllaç pots consultar la nostra Guia de la Bibliografia Recomanada de Kumon, que inclou una selecció de llibres triats en funció de l’etapa lectora en la qual es trobi el teu fill.

Cada vegada més autònoms amb el mètode Kumon


El mètode Kumon ajuda l’alumne a consolidar la idea que aprendre per un mateix i fer la feina diària és essencial per al seu futur, perquè genera hàbit d’estudi i autonomia a l’hora d’aprendre. Per aconseguir-ho, el primer pas és desenvolupar la capacitat de concentració i d’atenció, dos punts cardinals del mètode Kumon.

La implicació dels pares és fonamental, perquè gran part del treball es fa a casa, per la qual cosa ells també són protagonistes quan supervisen els deures dels seus fills, anoten el temps invertit en cada tasca i qualifiquen els seus exercicis amb els llibres correctors i de solucions.

En vols saber més? Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop i pregunta sense compromís pels nostres programes: Kumon Matemàtiques, Kumon Lectura i Kumon English.