Infantil

La recepta per aprendre a llegir: 200 cançons i 10.000 contes

oct 2019
Les cançons per llegir incentiven la capacitat lectora
Les cançons per llegir incentiven la capacitat lectora.

Que els petits escoltin cançons infantils des que neixen i durant tota la seva infància és la forma més fàcil i eficaç de proporcionar-los un vocabulari ric i variat, desenvolupar la seva capacitat de memòria i donar-los l’oportunitat de créixer en un entorn que els propicia estímuls que facilitaran la seva iniciació a la lectura.

Toru Kumon, creador del mètode Kumon, va observar que els infants que se sabien de memòria moltes cançons per a infants tenien una gran capacitat d’aprenentatge. Per això afirmava que «si acostumem els infants a escoltar cançons i els llegim en veu alta, aprenen fàcilment a llegir». Quan els infants escolten cançons, encara que al principi no les entenguin, memoritzen la lletra guiant-se de la melodia i el ritme. De mica en mica assimilen les paraules de la cançó, amplien el seu vocabulari i aprofundeixen en la comprensió del significat de les paraules a mesura que escolten noves cançons. Tot aquest procés estimula la iniciació a la lectura.

Nombroses investigacions científiques realitzades en diferents llocs del món confirmen que les cançons infantils per despertar-se i les cançons per llegir ajuden significativament en el desenvolupament i l’aprenentatge dels infants. Per això, des de Kumon, es promou que les famílies cantin cançons infantils actuals a casa amb els seus fills. A més, les cançons infantils transmeten tranquil·litat i desenvolupen la concentració i el sentit musical dels més petits. Tots aquests beneficis expliquen l’augment del nombre de científics que defensen, com el professor Toru Kumon, la presència de la música en la rutina diària dels infants més petits. Per tot això, resulta imprescindible que els pares amb fills petits incorporin aquesta pràctica en les seves activitats quotidianes.

Sobre la selecció i la dificultat de les cançons

Les primeres cançons han de ser breus, repetitives i fàcils d’entendre. Les cançons han de tenir lletra, i no ser simplement instrumentals, perquè les paraules comencin a embolcallar l’infant. A continuació, es pot ampliar la dificultat de les cançons amb d’altres de més durada i que ofereixin un vocabulari més ampli en explicar una història completa des del principi fins a la fi. Moltes d’aquestes cançons infantils procedeixen d’antics romanços i contes populars. També hi ha nombroses cançons actuals compostes per a un públic infantil que compleixen tots aquests criteris.

Consells per començar a cantar en família

Abans: busca el moment adequat

  • Aprofita les petites rutines diàries que us permetin cantar junts cançons infantils, com el moment d’anar-se’n a dormir, l’hora del bany, el trajecte a l’escola o un desplaçament.
  • Incrementa progressivament la freqüència amb la qual feu aquesta activitat.

 

Durant: com ho heu de fer?

  • Canta les cançons al mateix temps que el teu fill. No aixequis la veu ni sobreactuïs.
  • Observa quines cançons li agraden: si intenta repetir la lletra, pica de mans i balla mentre escolta una determinada cançó, vol dir que aquesta cançó li crida l’atenció.
  • Dona-li l’oportunitat d’escoltar la mateixa cançó totes les vegades que vulgui.

 

Després: què heu de fer?

  • Mantingues un petit registre de les cançons que escolteu i que l’infant és capaç de cantar tot sol per ser conscients de tot l’aprenentatge acumulat.

Selecció recomanada per Kumon

En nostra Bibliografia Recomanada de Kumon  podeu trovar una selecció de 15 CD de cançons infantils que afavoreixen la iniciació a la lectura dels infants que encara no saben llegir o que comencen a fer-ho, una selecció acurada de 420 llibres de diversos gèneres organitzats per nivells, edat i comprensió lectora per poder orientar i oferir lectures recomanades que s’adeqüin a cada infant i als temes que més li interessin, informació i consells perquè qualsevol família sàpiga com crear un bon ambient lector a casa i fomentar en els seus fills el plaer de la lectura, a més de breus articles sobre la importància de cantar cançons infantils a casa i llegir llibres en veu alta als infants més petits per estimular el seu interès per la lectura, entre d’altres.

Aquí tens 200 cançons infantils per afavorir la seva iniciació a la lectura. Mentre escolten i canten, exerciten la memòria.

Kumon Lectura: des dels 2 anys

Cada infant és un món, i Kumon Lectura omple aquest món d’històries i aventures alhora que desenvolupa la seva capacitat per aprendre a llegir, comprendre diversos tipus de text i desenvolupar el gust per la lectura des de petits. La lectura és la base de tot aprenentatge. Els infants que tenen una elevada competència lectora saben expressar millor els seus sentiments, la qual cosa els aporta una estabilitat més gran i un caràcter més alegre i reflexiu. Kumon Lectura es compon de 18 nivells: comença en el nivell 7A, amb paraules i oracions simples, i conclou en el nivell L, amb la lectura crítica de textos complexos. Es tracta d’un programa per a infants i joves de totes les edats i amb diferents ritmes d’aprenentatge.

El llibre adequat en el moment adequat

Després de gairebé 10 anys d’experiència amb Kumon Lectura, Kumon ha elaborat una guia de lectura que s’adapta al nivell lector de l’infant: la  Guia de la Bibliografia Recomanada de Kumon ofereix el llibre adequat en el moment adequat.

  • Llibres classificats pel nivell lector de l’infant, no per la seva edat.
  • Títols recomanats per a cada etapa lectora, des de l’estimulació per a nadons fins a la lectura crítica per als lectors més avançats.
  • Itineraris temàtics per despertar la seva motivació.
  • Consells per educar un petit gran lector.

La Guia de la Bibliografia Recomanada de Kumon conté els punts principals perquè qualsevol família sàpiga crear un bon ambient lector a casa i fomentar en els seus fills l'interès per la lectura.