Lectura

L’edat per aprendre a llegir amb Kumon

set 2019
L’edat aprendre a llegir
L’edat per aprendre a llegir

A quina edat s’aprèn a llegir amb Kumon? A partir dels 2 anys, amb la valoració prèvia dels orientadors dels centres Kumon, els infants estan preparats per començar a llegir amb els nivells inicials de Kumon Lectura.

Tots els centres Kumon d’Espanya disposen d’aquests nivells, i els nostres orientadors han estat formats per iniciar els teus fills en l’apassionant món de la lectura.

Per què començar a llegir als 2 anys?

L’estimulació precoç o la realització d’activitats extraescolars basades en matemàtiques o lectura a partir dels 2 anys prevé l’aparició de futurs problemes educatius en els infants, ja que a aquestes edats el cervell és més plàstic i flexible que en edats més avançades, segons expliquen els neuròlegs.

Això vol dir que l’edat per aprendre a llegir són els 2 anys perquè en aquest moment s’aprèn molt més i a més velocitat, i així els efectes d’aquest aprenentatge es notaran durant tota la vida. L’explicació científica que es dona és que a aquestes edats s’estableixen connexions entre neurones amb més facilitat i eficàcia, i això és així fins als 6 anys d’edat. Per tant, l’objectiu de l’estimulació precoç és aconseguir crear el nombre més gran de connexions neuronals possible per garantir el desenvolupament cognitiu de l’infant.

És important seleccionar una bona activitat per fer amb els infants més petits, alguna cosa que els permeti tant de desenvolupar-se com d’adquirir coneixements que els facilitin la incorporació a la seva vida escolar posterior. Per exemple, les matemàtiques i la lectura tindran un impacte positiu en totes les altres assignatures durant tota la seva formació. A més, com més aviat comencin a llegir, més temps tindran els nostres fills per gaudir de la lectura i aprendre dels llibres, que podem regalar-los en ocasions especials.

Els nivells inicials de Kumon Lectura

Tots els infants, des de petits, tenen un gran potencial d’aprenentatge que és convenient aprofitar des del principi.

A quina edat s’aprèn a llegir? A partir dels 2 anys, si ja són capaços de romandre asseguts i atendre certes instruccions, els infants poden aprendre a llegir. Hi ha qui pensa que aquests alumnes no es poden concentrar, però quan als infants d’educació infantil els resulta divertida una activitat, ja sigui estudiar o jugar, poden arribar a assolir nivells de concentració molt superiors als que un adult espera. A més, a mesura que la seva motivació augmenti i es desenvolupi la seva capacitat de concentració, aniran adquirint una actitud positiva davant l’aprenentatge.

Als centres Kumon, l’educació en l’etapa infantil es considera clau per dotar els infants d’una bona base d’estudi que els permeti de desenvolupar totes les seves capacitats. El treball diari és el primer pas per aconseguir que progressin assimilant i reforçant nous conceptes, de forma individualitzada i al seu ritme.

Els nivells inicials de Kumon Lectura estan dirigits principalment a alumnes d’educació infantil o primers cursos d’educació primària que encara no saben llegir. Amb ells, els alumnes aconsegueixen llegir per ells mateixos paraules completes i oracions en un sol cop de veu. La millora d’aquesta competència lectora els ajuda a començar l’escola amb més garanties d’èxit i a comprendre tots els continguts més ràpidament.

Per mitjà de la lectura construïm vocabulari i augmentem el nostre coneixement. Quan reflexionem, utilitzem paraules; per tant, quan els infants aprenen a llegir, desenvolupen al mateix temps la capacitat de reflexionar, prendre decisions i resoldre problemes.

Si vols saber com pot ajudar Kumon els teus fills en el seu aprenentatge en aquesta fase infantil, emplena aquest formulari per sol·licitar una prova de nivell gratis i ens posarem en contacte amb tu per estudiar el cas individual dels teus fills.

Principis metodològics

El programa de Kumon Lectura està orientat a generar hàbit lector en els infants i a fer que gaudeixin dels llibres i comprenguin el que llegeixen. Això tindrà un impacte positiu en els seus anys escolars i també en la seva vida d’adults. Els nivells inicials s’han dissenyat per treballar d’igual manera la comprensió. Ensenyen a llegir amb un mètode global, no fonètic o sil·làbic («la ema amb la a, ma»). Això significa que, a través de l’associació d’imatges amb grafies, els infants aprenen conceptes complets. Al llarg d’aquests anys, s’ha comprovat l’eficàcia del mètode en cada nivell. Els resultats d’aquesta experiència han estat altament satisfactoris amb tots els infants. D’aquests, més del 90 % ha continuat avançant en Kumon Lectura una vegada finalitzats els primers nivells.

Tots els materials de Kumon Lectura han estat elaborats per un equip de treball a Espanya que ha treballat conjuntament amb assessors pedagògics del programa de Lectura del Japó, dels quals han recollit més de 30 anys d’experiència ensenyant a llegir a infants petits amb els diferents programes de llengua materna que s’utilitzen als països on Kumon té presència.

Kumon Lectura es va llançar a Espanya l’any 2009 i, des de llavors, ha ajudat milers d’infants a gaudir de la lectura i a comprendre millor el que llegeixen.

Vols desenvolupar al màxim el potencial dels teus fills? Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop i assabenta’t dels beneficis de Kumon Lectura.