Educació

Guia per a famílies Kumon: Com sobreviure als dies sense escola sense perdre la motivació

abr 2020
Per sobreviure als dies sense escola és important establir un bon hàbit d’estudi a casa i mantenir la motivació.
Per sobreviure als dies sense escola és important establir un bon hàbit d’estudi a casa i mantenir la motivació.

Aquests dies sense escola poden ser molt estressants per als pares, però també són una gran oportunitat per iniciar o enfortir l’hàbit d’estudi dels infants i ajudar-los a mantenir una rutina sense perdre la motivació.

A Kumon estem convençuts que la participació dels pares en la formació dels fills és vital i garanteix que desenvolupin al màxim el seu potencial d’aprenentatge mantenint la motivació. Aquesta participació paterna inclou des de la comunicació amb els orientadors fins a la qualificació diària dels quadernets de Kumon.

Us donem quatre consells per mantenir l’hàbit d’estudi i no perdre la motivació durant els dies sense escola:
 

1. Crear un espai d’estudi lliure de distraccions


L’espai d’estudi ha d’estar ben il·luminat i proveït del material necessari per a cada dia: el quadernet de Kumon, llapis, goma d’esborrar i maquineta. Per afavorir la concentració i l’hàbit d’estudi, és important evitar sorolls com els del televisor i altres dispositius electrònics.

2. Establir una rutina d’estudi

És important establir el nostre «moment Kumon». El més aconsellable és que sigui a primera hora del matí, perquè en aquest moment els infants tenen la ment descansada i estan plens d’energia i motivació per començar el dia. Si aquesta opció no és possible, valora quin és el moment més adequat per a tu i per al teu fill.

3. Donar pistes, no respostes

A Kumon promovem l’autodidactisme, i per a això és important que l’infant aprengui a pensar. Per això, no li donis les respostes al teu fill; acostuma’l a llegir els enunciats, estudiar els exemples i seguir les pistes del material didàctic abans que escrigui les respostes, i no oblidis anotar en el primer full del quadernet l’hora d’inici i de finalització de la tasca. Establir aquesta rutina ajudarà a generar hàbit d’estudi en el teu fill.

4. Promoure la seva motivació

Per mantenir la motivació de l’alumne durant l’aprenentatge amb Kumon, tant els orientadors com els pares han de celebrar el seu èxit i felicitar-lo per assolir els objectius de cada nivell. El més important perquè no decaiguin ni el seu ànim ni el seu ritme de treball és que l’alumne sàpiga el que ha d’aconseguir. A més, les metes han de suposar un repte que no quedi fora del seu abast, ja que, en cas contrari, perdrà la motivació i se sentirà frustrat si no les aconsegueix. A alguns pares els és útil crear un sistema de recompenses, com col·leccionar adhesius que s’intercanvien per premis.


Kumon és un mètode d’aprenentatge personalitzat concebut i dissenyat des dels seus orígens per aprendre a casa. En la nostra dinàmica de treball, avui més que mai, els nostres orientadors mantenen un contacte continu amb els pares, per telèfon i Internet, per seguir pas a pas el progrés dels seus alumnes a casa.