Matemàtiques

Set consells per superar la por a les matemàtiques

mai 2022
Un pla d’aprenentatge individualitzat és vital per superar la por a les matemàtiques.
Un pla d’aprenentatge individualitzat és vital per superar la por a les matemàtiques.

«No m’agraden les mates» és una frase habitual en molts infants que han agafat por a les matemàtiques. La poca confiança que té l’alumne en les seves pròpies habilitats matemàtiques pot procedir d’emocions doloroses, com records relacionats amb qui li va ensenyar la matèria, o de dificultats a l’hora de fer exercicis de matemàtiques. Aquestes situacions produeixen ansietat i crisis de pànic davant un examen de matemàtiques o dificultat per concentrar-se davant un exercici de càlcul mental. És el que s’anomena aritmofòbia o fòbia a les matemàtiques.

Si no s’han comprès els passos necessaris per resoldre els exercicis de matemàtiques, a mesura que augmenta la dificultat, els bloqueigs i l’ansietat es van fent cada vegada més greus. No obstant això, aquesta por a les matemàtiques es pot superar amb els consells següents:
 

  1. Les matemàtiques no són avorrides: Si ensenyem als nostres fills que les matemàtiques són útils per a tot i no són avorrides, creixeran valorant la seva utilitat en comptes d’agafar por a les matemàtiques. En aquest article et donem algunes pistes per practicar matemàtiques amb els teus fills d’una manera divertida.
     
  2. Comprendre, no memoritzar: Les matemàtiques cal entendre-les i de res no serveix memoritzar fórmules sense saber aplicar-les. En ser una ciència abstracta, el resultat és únic, però hi ha moltes maneres d’arribar-hi; per això és important ensenyar als nostres fills a analitzar cada exercici.
     
  3. «La pràctica fa el mestre»: La millor manera de superar la por a les matemàtiques és resolent exercicis matemàtics. Si vols que els teus fills aprenguin a gaudir de les matemàtiques, has d’entrenar el seu cervell fent que resolguin exercicis cada dia. Això els ajudarà a adquirir seguretat per enfrontar-se a un exercici i fer-lo de manera gairebé intuïtiva.
     
  4. Analitzar l’enunciat: La capacitat de comprensió és important per resoldre un exercici, per la qual cosa, si ensenyes als teus fills a analitzar correctament l’enunciat, comprendran el que se’ls demana i determinaran l’operació correcta per resoldre’l.
     
  5. Concentració: És molt important que ajudis els teus fills a concentrar-se en la tasca; nosaltres t’expliquem com pots desenvolupar la seva capacitat de concentració.
     
  6. Assumir reptes adequats: Perquè els teus fills no tinguin por a les matemàtiques, sinó que gaudeixin aprenent-les, és fonamental que estiguis al corrent de les seves fortaleses, febleses, coneixements i habilitats. Això també permet que treballin amb el material i els recursos didàctics més apropiats per a la seva situació d’aprenentatge en tot moment.
     
  7. Orientació adequada: Cada infant té el seu propi procés d’aprenentatge, i per això l’educació no ha d’estar estandarditzada. Per a això, és important que el professor observi i analitzi la seva manera d’aprendre, motiu pel qual a Kumon personalitzem l’aprenentatge de cada alumne amb la finalitat que els seus resultats escolars siguin òptims i la seva actitud davant l’aprenentatge sigui positiva.

 

El nostre programa Kumon Matemàtiques desenvolupa la capacitat lògica, de relació i de deducció perquè els alumnes aprenguin nous continguts per ells mateixos, però partint d’un aprenentatge individualitzat i amb els materials educatius més adequats que els serveixin de base perquè aprenguin sense por i d’una manera autodidacta.

Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop i assabenta’t de com podem ajudar el teu fill a desenvolupar el geni matemàtic que porta dins amb Kumon Matemàtiques.