Infantil

Què pots fer perquè els teus fills mengin peix?

jul 2022
Et donem alguns consells per aconseguir que els infants mengin peix.
Et donem alguns consells per aconseguir que els infants mengin peix.

Els beneficis d’una dieta variada no tenen discussió, però hi ha certs aliments que fan que els àpats familiars siguin una font de tensions entre pares i fills, com poden ser les verdures. També, el peix acostuma a representar un tràngol. Has preguntat alguna vegada als infants què és el que els desagrada del peix? Nosaltres sí, i et donem algunes pistes perquè aconsegueixis que els teus fills mengin peix.

El peix és una font essencial d’àcids grassos i de proteïnes, és ple d’aminoàcids essencials per a l’organisme, per això el seu consum és essencial per tenir una dieta equilibrada.
Sabies que el Japó i Espanya són els dos països on més peix es consumeix? I que la insulina per als tractaments diabètics es va extreure per primera vegada del pàncrees del rap? La truita és coneguda com el camaleó dels peixos, pels reflexos de les seves escates, i el bacallà pot viure fins a 20 anys.

Però, encara que als teus fills els puguin interessar aquestes dades, no ens donen pistes sobre la fórmula per aconseguir que els infants mengin peix. Per a això, cal comprendre els motius pels quals no els agrada el peix. Hem preguntat a alguns dels nostres alumnes i ens han explicat quatre raons bàsiques per les quals no en volen menjar:

1. Les espines.
2. El sabor.
3. La textura.
4. És repetitiu.

Quina és la que més s’acosta a la dels teus fills? Una vegada identificada la causa, has de definir la teva estratègia per aconseguir que mengin peix. Si no volen espines, cuina filets de peix, o tria llenguado, això sí, en els primers talls intenta revisar si hi ha alguna espina. Si el problema és el sabor del peix, pots intentar que tingui un sabor suau macerant-lo en llimona o amb herbes aromàtiques, i pots provar a cuinar-lo bullit, al vapor o a la papillota perquè els teus fills descobreixin noves textures fins a trobar la que més els agradi. Prova a donar-los diferents peixos blaus i peixos blancs així com diferents mètodes de cocció, com hem comentat. Una alimentació sana depèn de tots aquests factors. Deixeu volar la vostra creativitat preparant junts noves receptes, salses i guarnicions!

Les diferents espècies de peix sempre han estat presents en la dieta mediterrània i en l’alimentació infantil, encara que és potser la manera de preparar la peça de peix el que influeix en el fet de si agrada més o agrada menys. En qualsevol cas, si volem que els infants mengin peix, és important que ens vegin menjar peix i, si és possible, de diversos tipus: peix blau i peix blanc, entre d’altres.

Alguns trucs perquè els teus fills mengin peix

Començar amb el peix esmicolat o amb hamburgueses de lluç és una bona estratègia perquè els infants mengin peix. Intenta combinar-lo amb altres aliments que sí els agradin: en paella, espaguetis amb tonyina, en mandonguilles o croquetes… No deixis d’intentar-ho si una vegada no els agrada i manifesta repetidament com gaudeixes amb plats de peix. Això farà que els teus fills tinguin ganes de tastar coses noves.

Igual que vam fer per aconseguir que mengessin verdures (pots veure-ho aquí), portar-los a comprar i que participin en el procés de preparació dels aliments és molt útil a l’hora d’aconseguir que els infants mengin peix. Podeu crear junts fantàstiques formes de presentar el plat que faran que el vegin apetitós!

La importància de les rutines i els hàbits

Les bones rutines i hàbits tenen importants beneficis per als infants, per exemple, per mantenir la ment en forma de cara a la tornada a l’escola (aquí et donem consells). El mateix passa amb l’alimentació: inculcar en els infants hàbits alimentaris saludables com menjar peix cada setmana els ajudarà a tenir una alimentació equilibrada.