Educació

Genis autodidactes i resilients

jun 2022
Stephen Hawking, Albert Einstein, Galileu Galilei i Leonardo da Vinci van ser inventors prestigiosos del seu temps. El punt de partida dels seus descobriments va ser investigar de forma autodidacta.
Stephen Hawking, Albert Einstein, Galileu Galilei i Leonardo da Vinci van ser inventors prestigiosos del seu temps. El punt de partida dels seus descobriments va ser investigar de forma autodidacta.

Avui dediquem la nostra publicació del blog a retre homenatge a aquests genis les vides dels quals van ser històries de superació plenes d’autoaprenentatge i resiliència. I si llavors haguessin tingut Kumon a la seva disposició? Fins on haurien arribat les seves ments?

Stephen Hawking, Albert Einstein, Galileu Galilei i Leonardo da Vinci van ser inventors prestigiosos del seu temps. El punt de partida dels seus descobriments va ser investigar de forma autodidacta valent-se dels seus coneixements previs i sense deixar-se vèncer per les adversitats. Tots ells van desenvolupar una actitud resilient, van aprendre dels errors de les seves pròpies teories i les van reformular fins a trobar-ne la solució.

Aquests quatre genis autodidactes tenen també en comú que es van avançar al seu temps. De fet, dos d’ells van ser titllats de bojos perquè les seves teories no eren comprensibles en la seva època. Tanmateix, no es van rendir.


Stephen Hawking

«Les meves expectatives es van reduir a zero quan tenia 21 anys. Des de llavors, tot ha estat un extra». L’artífex de gran part dels descobriments de l’astrofísica moderna, com la nova teoria de l’espai-temps o la radiació dels forats negres, deia: «Aixequeu la mirada cap a les estrelles, i no l’abaixeu cap als peus». La seva vida va ser un miracle: amb 21 anys li van diagnosticar ELA (esclerosi lateral amiotròfica) i li van donar una esperança de vida de 2 anys, però el seu esperit de superació el va portar a adaptar-se a les seves limitacions, trobar la manera de superar-les, viure 55 anys més i beneficiar la humanitat amb les seves teories sobre l’univers. Sens dubte, Hawking va donar valor a la seva pròpia afirmació: «La intel·ligència és la capacitat d’adaptar-se al canvi».


Albert Einstein

Si veiem la fórmula d’equivalència entre massa i energia (E = mc²), immediatament pensem en Albert Einstein, el científic de més renom del segle XX i guanyador del premi Nobel de física de l’any 1921.

Per a molts, Albert Einstein estava destinat al fracàs. No va començar a parlar fins als tres anys i a l’escola no s’adaptava al sistema d’ensenyament perquè era molt lent. També va ser considerat un home perillós: els seus discursos eren jutjats com a autèntiques bogeries. Va aprendre sobre l’univers de forma autodidacta i les idees que tenia sobre la magnitud de l’univers el feien semblar revolucionari.

Albert Einstein pensava de manera diferent i era l’exemple perfecte del que ha de ser una ment científica: tenia l’habilitat d’explicar de forma simple i amb molta imaginació els misteris més complexos de l’univers. Einstein era curiós i autodidacte, vivia per a la ciència i no va deixar mai d’intentar dedicar-s’hi malgrat l’adversitat; de fet, va haver de compaginar el desenvolupament de la seva teoria de la relativitat amb la feina que tenia a l’oficina de patents de Berna.

A més, gràcies a les aportacions d’Einstein, Hawking va poder estudiar el cosmos, l’origen de l’univers i els forats negres.


Galileu Galilei

En una època en què es creia que la Terra restava immòbil i el Sol es movia al cel, aquest científic es va atrevir a rebatre que la Terra fos el centre de l’univers i, en conseqüència, el papa Urbà VIII el va condemnar a presó per heretgia. L’Església catòlica va rehabilitar Galileu Galilei el 1992, molts segles després de ser titllat de boig. El temps li va donar la raó, però ell va morir sense saber-ho.


Leonardo da Vinci

Els quadres de Leonardo da Vinci tenen el seu propi llenguatge en la geometria i estan plens de figures matemàtiques. Va ser autodidacte, i els seus coneixements matemàtics els deu a la lectura d’obres de matemàtiques com les de Luca Pacioli. Da Vinci va arribar a fer amistat amb ell i va col·laborar en els dibuixos de les figures d’una de les obres del matemàtic. La seva falta de coneixement teòric va ser compensada pel seu talent visual per a l’espai.

L’inventor i pintor italià va aconseguir determinar el centre de gravetat d’un semicercle (dividint-lo en un nombre gran de triangles) i va obtenir-ne el d’una piràmide per mètodes intuïtius. La geometria és present de forma magistral en les seves obres.



Els genis són persones molt creatives, curioses i autodidactes que, amb la seva visió, canvien la forma de veure el món. No ho tenen fàcil: aprenen dels seus errors per crear nous coneixements i es frustren quan intenten demostrar les seves teories alhora que desenvolupen les seves capacitats, però saben reinventar-se i continuar per llegar a la humanitat les seves contribucions.

A Kumon estem convençuts que cada infant porta un geni dins; tan sols cal saber despertar-lo i ensenyar-li a aprendre tenint en compte les seves capacitats i habilitats en tot moment. Per això diem que descobrim el potencial d’aprenentatge dels infants i elaborem un pla personalitzat perquè cadascun d’ells desenvolupi tot el seu potencial. Contacta amb el teu centre Kumon i sol·licita una prova de nivell gratis!