Educació

Com superar la por al fracàs escolar

mar 2020
Per evitar el fracàs escolar, la motivació és la peça clau.
Mantenir la motivació és vital per evitar el fracàs escolar.

La por al fracàs escolar és molt comuna entre els estudiants i està associada a l’obtenció de mals resultats acadèmics. Quan un infant no aconsegueix el resultat desitjat, la seva motivació per aprendre perilla, igual que el desenvolupament del seu potencial d’aprenentatge, ja que tots dos factors estan estretament relacionats.

Et donem les claus per superar la por al fracàs escolar:

  1. Fomentar l’autodidactisme. Alimenta les ganes del teu fill d’aprendre per ell mateix. D’aquesta manera, aprendrà a superar les seves limitacions utilitzant les seves pròpies estratègies; això farà créixer la seva motivació per continuar aprenent i reforçarà la seva seguretat en ell mateix i, per tant, la seva autoestima. Toru Kumon, creador del mètode Kumon, deia: «El potencial de creixement mitjançant un aprenentatge autodidàctic és infinit». No hi ha una satisfacció més gran que la d’aprendre per un mateix!
  2. Donar reforços positius. Recorda al teu fill algun treball escolar en què hagi obtingut un bon resultat; millor si és de l’assignatura en què està perdent motivació. Alimentar la ment amb pensaments positius ajuda a mantenir una actitud igual de positiva davant els reptes d’aprenentatge.
  3. Mostrar confiança en la seva capacitat. Digues al teu fill que confies que pot aconseguir el que es proposi; així l’ajudaràs a enfortir la seva confiança en ell mateix. Per a això, pots fer servir frases com: «Ho pots fer».
  4. Recordar que la pràctica fa el mestre. Winston Churchill deia: «L’èxit és l’habilitat d’anar de fracàs en fracàs sense arribar a perdre l’entusiasme». La pràctica fa que guanyem experiència, i aquesta experiència ens ensenya.

La importància d’aprendre dels errors per superar la por al fracàs escolar

 

El que més necessiten els infants per superar la por al fracàs escolar és comptar amb el suport i la motivació dels seus pares i educadors. Amb ells poden aprendre a veure els errors com a oportunitats d’aprenentatge.

A Kumon, quan els pares o l’orientador detecten un error en el quadernet de l’alumne, l’assenyalen perquè sigui ell mateix qui trobi on ha fallat, refaci l’exercici i obtingui el resultat correcte. En aquest procés, l’alumne té tantes oportunitats com necessiti per trobar la resposta correcta, perquè cada intent forma part del procés d’aprenentatge. Així, la nota de cada quadernet sempre és la més alta i, d’aquesta manera, la seva motivació s’alimenta cada dia.

Amb el mètode Kumon, ensenyem als nostres alumnes a aprendre per ells mateixos sense perdre la motivació i a mantenir una actitud positiva davant l’aprenentatge. Aquestes qualitats, al seu torn, els impulsen a superar els seus reptes educatius i a desenvolupar l’autodidactisme, que és la clau per aprendre sense límits i sense por al fracàs escolar.

Si vols que el teu fill desenvolupi tot el seu potencial d’aprenentatge amb el mètode Kumon, contacta amb el centre que tinguis més a prop.