Educació

Com pots aconseguir que els teus fills superin el curs escolar

set 2022
Els teus fills estan preparats per afrontar el curs escolar?
Els teus fills estan preparats per afrontar el curs escolar?

Comença un nou curs escolar i les famílies són cada vegada més conscients que el més important no són les notes, sinó tot el que s’aprèn en el procés. Com pots aconseguir que els teus fills mantinguin una actitud positiva davant l’aprenentatge perquè puguin superar el curs escolar? En aquest article et donem la resposta.

El reconegut psicòleg Alberto Soler assegura que «cada vegada més teòrics de l’educació posen en dubte la utilitat de les notes, ja que aquestes desplacen el focus cap als resultats i li prenen al procés: els alumnes deixen de gaudir aprenent i es preocupen només d’aprovar, sigui com sigui (si cal fer trampes, se’n fan). És igual que no hagin entès res: si són capaços de posar-ho en un examen i aprovar, ja val».

Per superar el curs escolar, el més valuós és l’actitud de l’alumne per aconseguir els seus objectius, fomentar la cultura de l’esforç i la motivació i saber gaudir del procés d’aprenentatge, ja que formar bons estudiants no depèn tant de les seves capacitats intel·lectuals, sinó més aviat de l’actitud que mantinguin davant els estudis.

Estem convertint els nostres fills en bons estudiants?

A Kumon España, i en col·laboració amb el psicòleg Rafa Guerrero, hem elaborat el qüestionari d’autodiagnòstic «Millors estudiants». En aquest article abordem els punts més destacats en relació amb els resultats del qüestionari, al qual han respost gairebé 300 persones.

1. Començar des de petits

Per al psicòleg Rafa Guerrero, «l’estudi i l’aprenentatge depenen de capacitats i habilitats que es poden estimular des que els nostres fills són molt petits: atenció, memòria, perseverança… També els podem inculcar hàbits relacionats amb els aspectes acadèmics des de ben petits, ja que sabem que el seu cervell té una capacitat d’aprenentatge i adaptació més gran. Atendre el seu desenvolupament des d’infantil els ajudarà a adquirir una base sòlida per continuar creixent en les etapes escolars següents».

Si, des que els nostres fills són petits, despertem en ells el gust per aprendre i els proporcionem recursos perquè siguin autònoms en l’aprenentatge, obtindran bons resultats acadèmics.

A Kumon vivim aquesta experiència diàriament amb els nostres alumnes; per això, estem convençuts que és fonamental que els infants se sentin capaços de fer les coses per ells mateixos, i això només s’aconsegueix proporcionant a cada alumne una educació personalitzada al seu nivell, plantejant-li objectius específics i, alhora, fomentant la seva autonomia, confiança i autoestima.

2. Gaudir aprenent i poder fer-ho sol

Una part important del curs escolar són els deures, que serveixen d’«excusa» per potenciar la concentració, la planificació, la capacitat analítica, la memòria i, sobretot, l’autonomia dels nostres fills. La motivació per fer els deures durant el curs escolar no hauria d’estar en l’acció de completar una tasca, sinó en l’oportunitat d’aprendre i guanyar autonomia en les habilitats escolars.

El nostre paper sempre ha de ser el d’acompanyar-los i guiar-los. Els podem donar idees perquè prenguin la decisió final, però mai decidir per ells. «Si estimulem el pensament crític i confiem en ells, estarem potenciant la seva autonomia i la seva confiança en el que fan, diuen i pensen», argumenta Rafa Guerrero.

3. Enfrontar-se a un examen

«L’època d’exàmens és un moment de molt estrès per als nostres fills. Segurament és una de les primeres experiències en què s’enfronten sols a les seves pors. Es tracta d’una situació en què estan essent avaluats, i sentir por i ansietat és normal. L’ideal és transmetre’ls que confiem en els seus recursos i que s’estan jugant senzillament això, un examen, ni més ni menys», ens diu en Rafa, i nosaltres no hi podem estar més d’acord.

4. L’error és part de l’aprenentatge

No cometre errors durant el curs escolar és un error en si mateix. Si els nostres fills s’acostumen a no errar, no sabran gestionar la frustració que els suposarà cometre un error. Com més aviat s’equivoquin i entenguin que l’error és part del procés, abans aprendran a acceptar-ho.

És important ser conscient que un examen és una de les moltes proves i situacions en què els nostres fills se sentiran avaluats no només durant el curs escolar, sinó també al llarg de la seva vida. Per això, interpretar l’entrebanc o el suspens com una oportunitat d’aprenentatge per als nostres fills és fonamental per potenciar la seva autonomia.

5. Dedicació i persistència

Estudis de Carol Dweck, professora de psicologia a la Universitat de Stanford i una de les principals investigadores i referents internacionals en educació, conclou que el millor per potenciar l’autonomia és reforçar la dedicació i l’esforç dels nostres fills, i no tant capacitats innates com la intel·ligència o determinats dons.

6. Aprendre a llarg termini

Hem d’entendre el treball que fan els nostres fills durant el curs escolar com un procés no només per adquirir coneixements, sinó sobretot per adquirir capacitats d’estudi. Com tot en la vida, per aprendre a estudiar cal entrenar la ment: comprendre, sintetitzar, memoritzar, relacionar conceptes, autoavaluar-se, etc.

7. Mantenir una rutina d’aprenentatge

Els esportistes d’elit necessiten practicar cada dia per estar preparats per a les seves competicions, i el mateix passa amb la ment humana, per la qual cosa és important que els infants dediquin part del seu temps a les rutines d’aprenentatge, fins i tot una vegada acabat el curs escolar. D’aquesta manera, els estarem ensenyant a gaudir aprenent i potenciarem la seva capacitat d’aprenentatge.

A més, als centres escolars, l’educació integral s’ha de compondre tant d’activitats intel·lectuals com d’activitats esportives, ja que, amb la tornada a les classes presencials, el benestar emocional és un dels pilars fonamentals.