Educació

Com podem inculcar l’hàbit d’estudi als nostres fills

mar 2022
La disciplina en l’aprenentatge es nodreix d’hàbits d’estudi constituïts per la suma de rutines diàries.
La disciplina en l’aprenentatge es nodreix d’hàbits d’estudi constituïts per la suma de rutines diàries.

L’hàbit no fa el monjo, però els hàbits d’estudi sí formen una persona competent. En la vida és molt important aprendre a generar bons hàbits en els nostres fills. En l’aprenentatge, l’hàbit d’estudi els ajuda a ser disciplinats i a millorar el rendiment acadèmic de manera exponencial.

Aprendre una cosa nova cada dia són 365 noves oportunitats d’aprenentatge. Amb petites tècniques d’estudi aconseguim grans objectius. Per exemple: si llegim un llibre cada mes, en un any haurem llegit 12 llibres; si cada dia aprenem 5 paraules en anglès, a l’any haurem ampliat el nostre vocabulari en gairebé 2.000 paraules noves i, si resolem 2 exercicis de matemàtiques cada dia, en un any haurem resolt 730 exercicis.

Per al psicòleg Rafa Guerrero, «l’estudi i l’aprenentatge depenen de capacitats i habilitats que es poden estimular des que els nostres fills són molt petits: atenció, memòria, perseverança… També els podem inculcar hàbits d’estudi relacionats amb els aspectes acadèmics des de ben petits, ja que sabem que el seu cervell té una capacitat d’aprenentatge i adaptació més gran. Atendre el seu desenvolupament des d’infantil els ajudarà a adquirir una base sòlida per continuar creixent en les etapes escolars següents».

Per això, un dels primers objectius de Kumon és inculcar l’hàbit d’estudi als nostres alumnes des de petits. Aquí us oferim vuit consells per inculcar-lo als vostres fills a casa:

  1. Crear un ambient d’estudi agradable amb tot el material a mà on gaudeixin aprenent.
     
  2. Evitar les distraccions mantenint el televisor apagat i els mòbils i videojocs ben lluny perquè se centrin en els deures i es fomenti la seva capacitat de concentració.
     
  3. Ajudar-los a adquirir hàbits d’estudi. Cristina Cabello, pedagoga, psicòloga clínica, màster en Psicologia del Desenvolupament Personal i coordinadora de Formació de Kumon, aconsella tenir horaris fixos per estudiar diàriament i «generar una inèrcia que fa que ens costi menys posar-nos a estudiar».
     
  4. Supervisar sense intervenir, llevat que sigui necessari: al principi necessitaran més supervisió fins que interioritzin l’hàbit d’estudi i es converteixi en rutina, per la qual cosa cal mostrar-los que es confia en ells i deixar-los evolucionar al seu ritme i amb autonomia perquè prenguin les regnes del seu aprenentatge.
     
  5. Establir metes assolibles disposant d’un pla de treball per objectius, i per a això es pot mantenir una comunicació regular amb els seus professors i definir uns objectius d’educació molt clars.
     
  6. Definir prioritats («Primer l’obligació i després la devoció») transmetent-los la importància de complir els horaris dels deures des de ben petits, ja que hi ha temps per a tot.
     
  7. Tenir sempre un llibre a mà perquè s’acostumin des de petits a gaudir de la seva companyia, ja que llegir ajuda a estimular la capacitat de concentració, i això, al seu torn, afavoreix l’agilitat mental per abordar una tasca.
     
  8. Elogiar-los, tal com diu Rafael Samper, pedagog i coordinador de centres a l’Oficina Regional de Kumon a València: «Fem les coses perquè ens fan sentir bé. Quan els nostres fills acaben els deures, han de sentir aquella satisfacció personal d’haver finalitzat una tasca per ells mateixos. Aquesta satisfacció, la podem reforçar com a pares a través de l’elogi donant valor a l’actitud i a la perseverança que han manifestat durant la resolució dels exercicis».


A Kumon promovem la disciplina i l’autoaprenentatge a través de rutines d’estudi, tant als centres com a casa.