Educació

Claus per ensenyar als teus fills a ser autodidactes

nov 2020
Una persona autodidacta gaudeix superant reptes cada dia.
Una persona autodidacta gaudeix superant reptes cada dia.

Una persona autodidacta sent veritable passió per aprendre i per això gaudeix superant reptes cada dia. Què és ser autodidacte? És tenir la capacitat d’aprendre per un mateix. Avui dia, l’autoaprenentatge és fonamental per superar reptes d’aprenentatge i gestionar la nostra educació de la millor manera possible.

No naixem essent autodidactes, però podem arribar a ser-ho. I quines són les qualitats d’un autodidacte? Sobretot, la de poder adquirir una sèrie de capacitats i habilitats com l’autonomia, la disciplina, la constància, la responsabilitat i, sobretot, una alta dosi de motivació per aprendre.

Com s’aprèn d’una manera autodidacta? Aquestes són les claus per ensenyar al teu fill a ser autodidacte i superar tots els reptes d’aprenentatge que es proposi.

1. Desperta la seva curiositat:
Inculca al teu fill les ganes d’aprendre una mica de tot cada dia. D’aquesta manera, despertaràs el seu interès per conèixer. Anima’l a preguntar-se el perquè de les coses i a trobar-ne les respostes.

2. Alimenta la seva motivació:
Cultiva en el teu fill la motivació amb frases positives com «Intenta-ho! Tu ho pots fer!».

3. Incrementa la seva confiança en ell mateix:
Anima’l a assumir reptes i a no desistir-ne fins a aconseguir superar-los. Això augmentarà la seva confiança en les seves pròpies capacitats.

4. Ensenya-li a ser disciplinat:
Mostra-li que dedicar una miqueta de temps cada dia l’ajudarà a superar els seus reptes. Planteja-li horaris, descansos i objectius, però deixa que triï l’opció que valori més adequada.

5. Guia’l en el procés:
Ensenya-li a analitzar amb atenció, a observar i a pensar en com superar el repte.

6. Anima’l a experimentar:
Empeny-lo a trobar la forma més eficaç de resoldre el repte i dona-li pistes sobre reptes similars que ja hagi superat. Això l’ajudarà a trobar el camí.

7. Gaudeix amb ell dels seus «moments ahà!»:
A Kumon anomenem «moment ahà!» a l’instant en què un alumne troba la solució per ell mateix. Celebra amb el teu fill cadascun d’aquests moments.

8. Pren nota de com aplica l’estratègia:
Observa i anota com aplica l’estratègia que ha triat per resoldre el repte.

9. Anima’l a trobar i corregir els errors per ell mateix:
Li pots donar petites pistes, però no la solució. Recorda que la sensació de triomf incrementa la motivació per aprendre.

10. Ensenya-li el valor del compromís:
Una vegada superat el repte, planteja-li un de nou per a l’endemà i segueix de prop el seu procés de resolució per orientar-lo. Això l’ajudarà a ser compromès, constant i disciplinat.


Per què és important ser autodidacte?

Una persona autodidacta té una capacitat enorme per aprendre per ella mateixa i superar qualsevol repte que se li proposi, per la qual cosa serà un alumne brillant i un professional competent. Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop i ajuda el teu fill a desenvolupar una actitud autodidacta des de petit.