Educació

Què és l’autodidactisme? Els teus fills són autodidactes?

mar 2017
Autodidactes des de petits.
Autodidactes des de petits.

Un dels principis metodològics dels nostres tres programes, Kumon Matemàtiques, Kumon Lectura i Kumon English, es refereix a l’autodidactisme: als nostres centres, no s’hi fan classes magistrals ni es carrega l’alumne amb explicacions, amb la qual cosa aquest adquireix una gran autonomia i llibertat en el seu aprenentatge. A canvi, sí se li donen molts exemples i pistes breus, però només quan les necessiti realment per no comprometre el seu avançament en els programes.

D’aquesta manera, els alumnes aconsegueixen aprendre per ells mateixos i es converteixen en autodidactes: no depenen de les explicacions externes, sinó dels seus raonaments interns. Què significa autodidacte? Diem que algú és autodidacte quan aconsegueix adquirir coneixements de manera lliure a través de l’observació i la lectura, i al llarg de la història hi ha hagut personalitats destacades que no han fet el seu aprenentatge dins una escola habitual.

Autodidactes famosos

Un cas força conegut és el d’Agatha Christie, escriptora de fama mundial, que no anava a l’escola a causa de la seva gran timidesa, per la qual cosa va estudiar a casa amb ajuda de la seva mare. També Mozart va estudiar amb el seu pare mentre feia una gira per Europa de 4 anys de durada en què va mostrar les seves habilitats amb la música.

Laura Ingalls, novel·lista nord-americana, autora de La casa de la praderia, va començar estudiant amb els seus pares, però als 15 anys ja era completament autodidacta en el seu aprenentatge i els seus estudis.

Però no només hi ha autodidactes famosos en el món de les arts: Alexander Graham Bell i Thomas Alva Edison també van estudiar a casa seva, i posteriorment van destacar com a inventors gràcies a la seva creativitat a l’hora d’idear nous enginys que fessin més fàcil la vida de la gent.

Perquè l’autodidactisme, que perseguim a Kumon, es compon en gran manera de creativitat perquè els nostres alumnes sàpiguen trobar solucions als problemes explorant nous camins. Així seran capaços d’extreure les seves pròpies conclusions i crear les seves pròpies estratègies de resolució.

A Kumon busquem que l’alumne es responsabilitzi del seu aprenentatge i no depengui de ningú per fer-ho. Així aconseguim que desenvolupi habilitats que, en el futur, li permetin de sortir-se’n davant qualsevol situació o problema que es pugui trobar al llarg de la seva vida.

Vols que el teu fill aprengui a aprendre per ell mateix? Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop.