Educació

Beneficis d’escriure a mà en l’aprenentatge dels infants

feb 2021
Escriure a mà aporta beneficis importants i, per això, a Kumon portem més de 60 anys educant amb el paper i el llapis tradicional.
Escriure a mà aporta beneficis importants i, per això, a Kumon portem més de 60 anys educant amb el paper i el llapis tradicional.

A Kumon, sabem que l’escriptura manual aporta beneficis importants i, per això, portem més de 60 anys educant amb el paper i el llapis tradicional per ajudar els infants a adquirir habilitats autodidactes.

En el nostre model educatiu, escriure a mà té un paper molt important, ja que serveix per adquirir habilitats que seran essencials perquè els teus fills aprenguin a ser autodidactes.

Els infants que escriuen amb llapis i paper desenvolupen la coordinació entre els ulls, el cervell i la mà, a més d’altres zones del cervell. És a dir, aprenen a processar la informació correctament.

Ensenyar-los a escriure a mà amb una cal·ligrafia correcta i en l’espai que se’ls proposa els ajudarà, per exemple, a saber resumir i extreure la informació més important de l’exercici, una part imprescindible del procés d’aprenentatge.

Però escriure a mà té molts més beneficis relacionats amb el rendiment i l’aprenentatge dels teus fills. Actualment és molt habitual veure infants i adolescents escriure a tota velocitat en els teclats del mòbil, l’ordinador o la tauleta tàctil, i és possible que només escriguin a mà en algunes matèries escolars.


Avantatges de l’escriptura manual respecte a l’ús dels teclats
 

  • Facilita un coneixement millor de l’ortografia, ja que moltes vegades el corrector dels ordinadors i dispositius pot esmenar els errors que es cometen.
     
  • Les persones que escriuen a mà tenen una fluïdesa d’idees més àgil a l’hora d’escriure textos llargs. A més, aquesta pràctica potencia la memòria i millora la comprensió lectora.
     
  • Segons un treball publicat en la revista Psychological Science, els alumnes universitaris que escriuen a mà aconsegueixen aprendre més profundament, mentre que els qui utilitzen un teclat tenen un record més literal dels conceptes, però menys memòria d’aquests, i els és més difícil sintetitzar o jerarquitzar les idees per ordre d’importància.
     
  • Quan s’escriu en un teclat, el cervell visualitza un mapa de les lletres, mentre que, en escriure a mà, es pensa més en unitats de sentit (paraules, frases) i s’activen i posen en funcionament alhora diferents àrees del cervell. És a dir, en escriure a mà s’empren capacitats neuronals més complexes i s’exercita el cervell en major grau que quan es fa amb un teclat. Aquesta última forma només implica les àrees visual i verbal, mentre que la cal·ligrafia a mà implica la visual, la verbal, la gràfica i l’àrea que integra aquestes tres àrees cerebrals.

 

Segons un estudi de la Universitat de Princeton en el qual es comparaven les aptituds d’alumnes que recorrien a una manera d’escriure o a una altra, es va concloure que els qui van optar per escriure a mà van retenir millor els conceptes i van memoritzar millor. Un altre estudi realitzat pels científics Pam Mueller i Daniel Oppenheimer va concloure que els qui aprenen amb teclat presenten menys capacitat per «processar la informació o replantejar-la en les seves pròpies paraules».


En resum, aquests són els quatre beneficis d’escriure a mà:
 

  1. Es facilita l’aprenentatge, perquè s’hi impliquen més àrees cerebrals i el moviment de la mà té incidència en la memòria.
     
  2. Els qui ho practiquen es converteixen en millors escriptors, perquè es treballa amb unitats de significació i s’afavoreix la relació d’unes idees amb d’altres. Truman Capote i Susan Sontag, per exemple, escrivien les seves obres a mà.
     
  3. S’eviten distraccions i s’afavoreix la concentració, ja que escriure a mà posa en marxa més àrees del cervell i del cos.
     
  4. El cervell es manté actiu al llarg dels anys, perquè s’exercita i desperta la ment.

 

Si vols que el teu fill es beneficiï de tots els avantatges d’escriure a mà i obtingui les eines d’aprenentatge que necessita per superar tots els seus reptes, contacta amb el teu centre Kumon.