Educació

Com tractar amb els 'phonbies': els infants addictes al mòbil

ago 2017
¿Tu hijo es adicto al móvil?
El teu fill és addicte al mòbil?

Una vegada oberta la porta al món dels telèfons intel·ligents, és important establir una «normativa» sobre l’ús responsable del dispositiu.

L’estiu sol ser el moment en què els pares compren mòbils als seus fills o els en deixen un amb la finalitat de mantenir el contacte amb ells. Una vegada oberta la porta al món dels telèfons intel·ligents, és important establir una «normativa» sobre l’ús responsable del dispositiu per evitar que l’infant es torni addicte al mòbil.

Un mòbil ofereix tot allò necessari sense haver d’esforçar-s’hi, per la qual cosa es genera una forta addicció al mòbils en infants. En canvi, quan l’infant juga sol, necessita estimular la seva creativitat i imaginació per poder divertir-se. Per aquest motiu, els dispositius electrònics poden causar addicció i dependència, sobretot si l’ús d’aquests aparells es fa sense cap tipus de límits.

El primer que hem de fer és acordar horaris que permetin de gaudir del temps amb els amics i la família. Aquesta és la fórmula per evitar que els nostres fills es converteixin en zombis del mòbil (phonbies o nomofòbics), addictes al telèfon.

Els experts coincideixen que estar massa hores amb els mòbils és perjudicial per al desenvolupament dels infants perquè els converteix en persones passives que no saben interactuar amb els altres. A més, afirmen que els mòbils no han de substituir la lectura d’un llibre o el temps de joc amb els germans i els pares.

Per als infants, el principal ús dels dispositius connectats a Internet és jugar, veure vídeos de YouTube i parlar amb els seus amics. L’ideal és deixar que utilitzin el mòbil una hora al dia i mai no excedir les tres hores i mitja seguides per evitar l’addicció al mòbil en infants. Segons l’edat, aquests horaris s’hauran de canviar. La resta del dia cal convidar-los a jugar i relacionar-se amb altres infants; a més, hem d’evitar que dormin amb el mòbil a l’habitació.

Els pares exerceixen un paper molt important en aquesta tasca; si els infants veuen que els seus pares fan servir massa el mòbil, ho utilitzaran com a argument per demanar-ne més temps d’ús.

Convertir el mòbil en un aliat

Podem convertir el temps d’ús del mòbil dels nostres fills en un aliat. Com? Seleccionant un contingut adequat en aplicacions de sèries, de documentals o de pel·lícules en les quals podem fer una llista tancada de reproducció i controlar el que veuen els nostres fills sense preocupar-nos que vegin alguna cosa poc adequada.
També, podem utilitzar el mòbil per promoure l’entreteniment en família, ja que ens pot servir d’eina per socialitzar i trobar interessos comuns a través de jocs prèviament seleccionats.

Com podem protegir els nostres fills dels perills d’Internet

  • No és recomanable l’ús del mòbil amb càmera en habitacions tancades on el menor pot fer-se fotos a ell mateix, lluny del control d’un adult.
  • Tapar les càmeres web dels aparells, no només dels mòbils, sinó també dels ordinadors i les tauletes tàctils, perquè es poden activar sense voler o per la instal·lació de programes que, sense saber-ho, permeten d’encendre-les a tercers.
  • Desconnectar la localització via satèl·lit, especialment en cas de fotos i vídeos, fins i tot al domicili propi.