Matemàtiques

Com pots despertar l’interès per aprendre matemàtiques

mai 2021
Aprendre matemàtiques ha de ser una pràctica habitual en la seva rutina diària.
Aprendre matemàtiques ha de ser una pràctica habitual en la seva rutina diària.

Tots els infants poden aprendre matemàtiques i gaudir-ne si se’ls proporciona el context adequat. Però per què cal aprendre matemàtiques?

«Les matemàtiques ens ajuden a ser més crítics, ens obren les portes de diferents professions, són fonamentals per al desenvolupament d’habilitats abstractes, com el pensament analític o la resolució de problemes, i permeten de desenvolupar el nostre pensament lateral. Establir els pilars del pensament lògic i formal és molt important si pretenem formar ciutadans lliures i crítics», ens diu Marina García, coordinadora del programa Kumon Matemàtiques de Kumon España.

Als infants els agrada aprendre i, si aprenen a gaudir de les matemàtiques des de petits, creixeran gaudint-ne mentre desenvolupen la seva capacitat d’aprenentatge en aquesta matèria. Juntament amb jugar, aprendre matemàtiques ha de ser una pràctica habitual en la seva rutina diària.

Per a això, és important aconseguir que els infants s’interessin per les matemàtiques i aprenguin a mantenir la concentració, ja que aquesta «és bàsica per a l’aprenentatge de qualsevol disciplina o activitat. És habitual sentir: “Aquest nen no aprova perquè no està atent a classe”, i moltes vegades el que passa és precisament el contrari, que l’alumne no es concentra perquè els continguts conceptuals estan molt per sobre o molt per sota del seu nivell. Això pot fer que es frustri o s’avorreixi i que, per això, li sigui difícil concentrar-se i aprendre. Una de les característiques del mètode Kumon és que els continguts que estudien els alumnes no es trien en funció de l’edat que tinguin o del curs en què estiguin, sinó de la situació real d’aprenentatge de cada alumne, els seus recursos i la seva memòria. Els educadors han de ser capaços de proporcionar un context en què els infants confiïn en ells mateixos i puguin oferir la seva millor versió», afegeix la Marina.

Aquí t’oferim algunes idees per despertar en el teu fill l’interès per aprendre matemàtiques:
 
No li diguis: «Jo no tenia facilitat per a les mates»

La motivació és molt important per aprendre. Elimina del teu vocabulari frases com «Jo no tenia facilitat per a les mates», «Jo soc més de lletres que de nombres» o «No em van agradar mai les mates», perquè són frases perfectes per justificar la falta d’esforç. Per exemple, en la vida real, el càlcul mental és molt important i, a més d’ajudar-nos, ens pot donar moments molt divertits.
 
Inclou les matemàtiques en la teva vida

Una bona manera de repassar-les és utilitzar-les amb el teu fill en la vida quotidiana. Per exemple, podeu fer junts el pressupost abans d’arribar al supermercat i mentre feu la compra anar sumant el preu dels productes i restant les quantitats del pressupost.

Una miqueta de matemàtiques cada dia

Estableix una rutina diària i proporciona-li un espai ordenat i il·luminat perquè pugui aprendre matemàtiques durant una estoneta cada dia: recorda que «La pràctica fa el mestre». Observa el procés d’aprenentatge del teu fill per prendre «mesures de reforç» si veus que en algun moment s’encalla; però, per evitar-ho, el millor és prendre «mesures preventives»: si creixen amb les matemàtiques, evitaràs haver de recórrer al reforç.

Aprendre matemàtiques jugant

Als infants els encanta jugar, per la qual cosa no han de faltar mai a la seva habitació jocs de construccions, pistes de cotxes, jocs de cartes, etc. Els jocs de màgia són una bona manera de despertar l’interès per aprendre matemàtiques, perquè als petits els encanten i es basen en principis matemàtics. No deixis d’omplir la prestatgeria de la seva habitació amb contes matemàtics; així faràs del teu fill un gran lector al mateix temps que alimentes el seu interès per la matèria.

Tingues en compte el seu ritme d’aprenentatge

Tots els infants posseeixen un potencial infinit, però cadascun aprèn d’una manera diferent. Per això, és important observar i comprendre el seu procés d’aprenentatge de cara a incentivar-lo i desenvolupar la seva capacitat d’aprenentatge sense que perdi el gust per aprendre matemàtiques.

No li donis solucions

Ajuda el teu fill a trobar les solucions als exercicis donant-li pistes. Moltes vegades el problema és tan simple com prestar atenció als passos sense oblidar-ne cap per resoldre un exercici.

Suspendre és una oportunitat, no un drama

Els errors són oportunitats d’aprenentatge. Recorda-ho sempre i transmet-li aquest poderós missatge al teu fill. Suspendre és una oportunitat de valorar en què s’ha equivocat i de millorar la seva forma d’aprendre matemàtiques.

Matemàtiques en la natura

Una flor, una taronja, una pinya… la natura és plena de pentàgons, circumferències i semicercles. Gaudir amb el teu fill d’una passejada pel camp mentre descobriu junts les figures geomètriques és una forma entretinguda d’aprendre matemàtiques.


El mètode Kumon promou l’autoaprenentatge. Per això, Kumon Matemàtiques desenvolupa la capacitat lògica, de relació i de deducció amb la finalitat que els alumnes aprenguin nous continguts per ells mateixos. Perquè això sigui possible, és important que cada alumne tingui els coneixements previs necessaris per poder fer aquest salt a allò desconegut amb motivació i així aprendre matemàtiques sentint-se segur d’ell mateix.

Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop i assabenta’t de com podem ajudar el teu fill a desenvolupar el geni matemàtic que porta dins amb Kumon Matemàtiques.