Infantil

8 jocs divertits per a festes infantils

oct 2019
Jocs divertits per a festes infantils
Jocs divertits per a festes infantils.

Moltes vegades, quan organitzem la festa d’aniversari dels nostres fills, ens preocupem més pel berenar per a tots els infants que per organitzar jocs divertits per entretenir-los durant la celebració. És veritat que la festa d’aniversari és el moment ideal per estrenar tots els jocs nous que rebi l’homenatjat, però convé tenir algunes idees de jocs fàcils per a infants i aconseguir que gaudeixin amb activitats noves per a ells.

En aquest article us proposem 8 jocs divertits per a festes infantils.

La mòmia és un d’aquells jocs divertits a què es pot jugar quan estan començant a arribar els convidats. S’embolica un dels infants amb benes (podem fer servir un rotllo de paper higiènic) i el proper convidat que arriba a casa ha d’endevinar de qui es tracta. Si ho encerta, el disfressarem a ell en el seu lloc i seguirem el joc fins que hagin arribat tots els infants. Si no volem gastar molt paper, podem ocultar només la cara de la mòmia, deixant un espai per als ulls.

En les festes per a infants de 4 a 8 anys, aproximadament, podem jugar a nans i gegants. L’adult ha de dir «nans» i els infants s’han d’asseure a la gatzoneta. En dir «gegants», hauran de posar-se drets. S’ha d’anar jugant amb les paraules cada vegada més ràpid, o més a poc a poc, perquè els infants es moguin. Si s’equivoquen, se’ls pot desqualificar o ajudar a aprendre dels errors.

La sabata per darrere és un dels jocs divertits de sempre per a festes infantils. Tots els infants han d’estar asseguts en rotllana i un, amb la sabata a la mà, comença a donar voltes al voltant del cercle cantant la cançó: «La sabata per darrere, tris-tras. Ni la veus ni la veuràs, tris-tras. Mireu cap amunt, que cauen cigrons. Mireu cap avall, que cauen fesols. A dormir, a dormir, que els Reis Mags han de venir!».

En acabar la cançó, els qui estan en la rotllana tanquen els ulls i compten fins a deu. Mentrestant, el qui porta la sabata l’ha de deixar darrere algun dels jugadors asseguts sense que ningú no el vegi o el noti. En arribar a deu, els jugadors asseguts miren darrere seu i el qui troba la sabata, l’agafa i surt corrent darrere el qui la porta. Si l’atrapa abans de donar tres voltes i el toca amb la sabata, l’enxampat se la torna a quedar; si no ho aconsegueix, el qui porta la sabata serà el qui se la quedarà en el torn següent.

Un altre dels jocs fàcils per a infants és dibuixar a cegues, segur que es diverteixen molt. Amb els ulls embenats, els infants han d’estar asseguts a la taula (millor amb unes estovalles de paper), amb un paper i un llapis. L’adult ha d’esmentar alguns objectes, i els infants els han de dibuixar. Quan els traiem les benes, segur que es diverteixen comparant els dibuixos.

Segur que als infants els agradarà jugar a buscar l’extraterrestre, una variant de la gimcana de tota la vida. Al principi de la festa, avisem els infants que un extraterrestre s’ha emportat alguna cosa de la casa (podem esmentar un tresor, el pastís d’aniversari o un regal per a cadascun d’ells) i els podem ensenyar les «petjades» que ha deixat en algun lloc. Els hem d’anar donant pistes i al final podran trobar el tresor amagat.

Caçar objectes és un d’aquells jocs divertits que no falla mai. Hem d’omplir una caixa amb objectes de diferents formes i colors: gots de plàstic, taps, bolígrafs, peluixos… Hi ha d’haver tants objectes com convidats a l’aniversari menys un. Posem música perquè els infants ballin i, quan s’aturi, tots han de córrer cap a la caixa i treure’n un objecte. L’infant que no en pugui treure cap quedarà eliminat. Traiem un objecte de la caixa i ho tornem a repetir. Així fins que quedin un o dos infants, als quals donarem un premi al final.

En un aniversari també podem proposar jocs de lletres per als infants o jocs per aprendre vocabulari. Per jugar al calaix de les paraules, hem de fer seure tots els infants a terra, i un d’ells ha de començar dient «tinc un calaix que dins té una»… pilota, per exemple. L’infant següent ha de repetir la frase, però dient un objecte que comenci amb la següent lletra de l’abecedari, sense repetir paraules ja dites. Proposem un temps màxim, 30 segons i, si en aquest temps no s’ha dit cap paraula, es desqualifica l’infant i seguim algunes rondes més. Guanya l’últim jugador sense fallar.

El calaix de les paraules té varietats, com limitar-lo a fruites (sense haver de seguir l’ordre alfabètic, per als més petits) o repetint la sèrie completa de paraules dites en aquella ronda (per als més grans). És un dels molts jocs per aprendre paraules que podem fer amb infants.

En festes per a infants d’entre 2 i 5 anys, aproximadament, podem jugar a aprendre els nombres fins a 10 en anglès picant de mans. Per a això, col·loquem els infants en cercle. L’adult es col·loca al centre i ensenya els nombres en anglès als infants picant de mans diverses vegades. Per exemple, diu: «One», pica de mans un cop i espera que els infants repeteixin «One» picant de mans un cop. Després l’adult diu: «Two», i pica de mans dos cops, i així fins a 10. Es repeteix la seqüència en ordre diverses vegades i, després, de forma aleatòria. Guanya l’últim jugador sense fallar.

Els jocs fàcils per a infants en anglès permeten que l’infant aprengui sense adonar-se’n. L’anglès es pot adquirir fàcilment quan són ben petits. Als nostres centres, et podem explicar com treballem amb els més menuts amb Kumon English.

Si, a més d’aquests jocs divertits, vols amenitzar les festes dels teus fills amb manualitats, cada infant es podrà endur a casa el que hagi preparat.