Carmen Pérez: «No hi ha casos perduts, sinó talents per descobrir»

feb 2020
Ell és en Simón i està molt content, perquè ha superat tots els reptes que li han proposat i s’ha convertit en un dels superherois del mes del centre Kumon Vigo - As Travesas.
Ell és en Simón i està molt content, perquè ha superat tots els reptes que li han proposat i s’ha convertit en un dels superherois del mes del centre Kumon Vigo - As Travesas.

La Carmen no té alumnes, té superherois, però no dels que porten capa i antifaç, sinó dels que desenvolupen diàriament el seu potencial d’aprenentatge i es tornen invencibles; en això rau el seu superpoder. Els 18 anys d’experiència de la Carmen, diplomada en Magisteri i llicenciada en Pedagogia, com a directora del centre Kumon Vigo - As Travesas li permeten de detectar amb visió de raigs X el superpoder de cadascun dels seus 300 alumnes, la majoria d’ells avançats, i orientar-los de forma individualitzada per estudiar continguts per sobre del seu nivell escolar mentre desenvolupen capacitats com l’autodidactisme, la concentració, la constància i l’hàbit d’estudi sense perdre les ganes d’aprendre. La seva destacada gestió l’ha portada a ocupar el segon lloc en la classificació del Club Elit, que congrega els millors orientadors de Kumon Europa i Àfrica.

Al centre Kumon Vigo - As Travesas es respira motivació a cada racó; les parets són plenes de «superherois del mes» i frases que els inspiren a avançar i assumir nous reptes cada dia. «Per aprendre són imprescindibles dos aspectes: “poder” fer-ho i “voler” fer-ho. La motivació és un factor crític en el procés d’aprenentatge, però és igualment important conèixer la situació de l’alumne i traçar un pla individualitzat que li permeti “poder” fer-ho, ens diu la Carmen mentre mira els seus alumnes amb orgull.

«Vaig pensar que la meva feina a Kumon no seria molt diferent d’altres, però estava equivocada»

La Carmen va apostar pel mètode Kumon el 2002 i va obrir el primer centre a Galícia compaginant la seva activitat com a directora del seu centre amb la seva feina com a professora en una escola. «Gràcies al suport de l’oficina i a una feina constant, el centre va anar creixent i va arribar un moment en què vaig haver de triar entre Kumon i l’escola, i sense dubtar-ho em vaig decantar per apostar per Kumon i no me n’he penedit mai», afirma convençuda. El creixement exponencial en el nombre d’alumnes la va portar a passar de tenir una oficina de 40 m² a gestionar un centre de 230 m² i comptar amb un equip de 7 professionals.

Per a la Carmen, cada dia al centre és un nou repte: «Vaig pensar que la meva feina a Kumon no seria molt diferent d’altres que ja havia fet com a docent, però estava equivocada». A diferència dels mètodes tradicionals d’ensenyament, Kumon és únic perquè utilitza un material didàctic que permet a cada alumne d’avançar sense límits en el seu aprenentatge. Aquest benefici s’aconsegueix amb l’orientació individualitzada feta a la mida de les seves necessitats i tenint en compte les seves capacitats, i gràcies a la possibilitat d’avançar d’acord amb la seva capacitat i aprendre per un mateix fins a estudiar, amb autonomia i sense explicacions, continguts per sobre del seu nivell escolar.

A la Carmen l’apassiona l’educació. Per a ella, «un bon docent té el privilegi de contribuir i formar part de l’aprenentatge de les generacions que construiran el futur. Per això, aquelles persones que es dediquen a ensenyar no han de deixar d’aprendre». El seu primer aprenentatge el va obtenir amb els seus primers alumnes, que van ser els seus fills i la seva neboda. «Amb ells vaig anar descobrint el material didàctic de Kumon, que em va permetre de portar cadascun al seu punt ideal d’estudi, individualitzant el seu aprenentatge en tot moment, perquè cada infant és únic i tots són especials».

Els seus alumnes li han demostrat que qualsevol infant pot aprendre per sobre del seu nivell escolar si es confia en les seves capacitats i s’adapta l’aprenentatge al seu propi ritme mitjançant la individualització: «Els meus alumnes m’han ensenyat que no hi ha casos perduts, sinó talents per descobrir; m’han demostrat que qualsevol alumne pot aprendre i avançar si té la nostra confiança i se li proporciona la motivació necessària», puntualitza.

«Els èxits dels meus alumnes són una miqueta els meus»

La Carmen assegura que el seu centre és una seu de moments especials: «D’alguna manera, els èxits dels meus alumnes són una miqueta els meus. El primer concloent de Kumon va ser molt especial; també l’alumne que va arribar al centre amb dificultats en matemàtiques i dos cursos després va ser seleccionat per participar en una olimpíada matemàtica, i per descomptat, el dia que van seleccionar un alumne de primària per formar part del projecte Estalmat de Galícia, o el moment en què vaig escoltar les intervencions de dos alumnes meus en congressos nacionals de Kumon España. Professionalment és molt gratificant formar part des de fa més de 10 anys del Club Elit de Kumon Europa i Àfrica, haver presentat ponències a Espanya i el Regne Unit, haver participat en fòrums d’educació amb professionals de prestigi, etc.».

Si hi ha una cosa que fa especial el mètode Kumon és que l’aprenentatge és bidireccional, ja que els orientadors dels nostres centres Kumon aprenen de l’evolució dels seus alumnes i aquestes experiències d’aprenentatge fan que el mètode Kumon evolucioni sense límits.

Un toc personal

Pregunta: Què fas en el teu temps lliure? Tens alguna afició, practiques algun esport o participes en algun voluntariat que ens puguis comentar? Hi ha algun triomf teu que vulguis destacar?
Resposta: En el meu temps lliure hi ha moltes hores de dedicació a la feina perquè realment m’apassiona el que faig, però m’encanta gaudir de temps en família i de reunions i trobades amb amics, viatjar, el cinema i la lectura.

P: Hi ha alguna cosa que hi vulguis afegir?
R: Per acabar, vull utilitzar dues citacions, una que reflecteix perfectament la meva situació personal i una altra que m’ha inspirat al llarg d’aquests anys a no conformar-me i a intentar continuar millorant:
«Tria una feina que t’agradi i no hauràs de treballar ni un sol dia de la teva vida» (Confuci).
«Mai no hi ha res prou bo, sempre hi ha quelcom millor» (Toru Kumon).

Uneix-te a Kumon
Avui dia, molts professionals se senten atrets pels rols empresarials. La llibertat que ofereixen per prendre decisions pot suposar nous desafiaments i ajudar a fer la vida dels emprenedors més flexible i rendible.

Si, com la Carmen, desitges créixer professionalment amb Kumon i omplir-te de satisfaccions personals educant amb el nostre mètode, contacta amb nosaltres.