M. Carmen Pla, 81 anys i la concloent més veterana de Kumon: «Kumon ens va molt bé perquè les neurones funcionin al màxim»

oct 2017
M.ª Carmen Pla, 81 anys i concloent veterana de Kumon.
M.ª Carmen Pla, 81 años y la concluyente más veterana de Kumon: «Kumon nos viene muy bien para que las neuronas funcionen al máximo».

Amb 81 anys, 8 fills i 23 nets, M. Carmen Pla és la nostra concloent amb més edat i més experiència de vida. La M. Carmen és una dona plena d’energia: estudia un postgrau en literatura del segle XX a la Universitat de la Gent Gran d’Extremadura, practica ioga, assisteix a un taller de punta al coixí i encara li queda temps per seguir llegint i participar en la pastoral de la seva parròquia visitant una persona en una residència per a la gent gran. Això si, es lleva molt d’hora perquè li condeixi el dia.

La M. Carmen és, a més de la concloent més veterana de Kumon Lectura de España, la mare de Teresa Villalón, la seva orientadora al centre Kumon Badajoz – Santa Marina.

Parlar amb la M. Carmen és un veritable plaer, té una vida intensa i mil històries que explicar. Li hem preguntat pel secret de la felicitat i per molts altres temes que ara compartim amb vosaltres perquè també la pugueu conèixer una miqueta millor.

Una anècdota que li va arrencar uns somriures:

 • La cara de sorpresa que posen alguns infants quan em veuen aparèixer al centre Kumon amb la meva carpeta i començar a treballar.

Sobre Kumon:

 

 • Als infants, Kumon els va molt bé perquè els dona sentit de la responsabilitat i disciplina.
 • Als grans, Kumon ens va molt bé perquè les neurones segueixin funcionant al màxim.
 • El benefici més gran del programa de Lectura és que, a més de passar-m’ho d’allò més bé, em fa la sensació que he guanyat en memòria.
 • Quan la meva filla va obrir el centre, el meu marit i jo vam finançar unes beques per a cadascuna de les famílies dels nostres vuit fills, amb la qual cosa, gairebé tots han passat per Kumon; alguns ho van deixar, però d’altres hi continuen. Tinc tres netes concloents de Matemàtiques i uns quants més que segueixen el programa de Lectura, el programa de Matemàtiques, o els dos programes.

Quan va començar a estudiar amb Kumon:

 

 • Quan als 75 anys em vaig quedar vídua, per omplir el temps, vaig començar el programa de Kumon Matemàtiques.

Sobre el programa de Lectura Kumon:

 

 • He recordat lectures de jove i no tan jove, he conegut alguns autors genials que no coneixia, he gaudit llegint llibres meravellosament escrits i, en resum, m’he sentit tan a gust fent aquesta activitat que dono les gràcies al senyor Kumon per idear-la i a vosaltres per posar-la a l’abast de la població.

Proper projecte:

 
 • Reprendre Kumon Matemàtiques, el vaig deixar en els nombres negatius. En el seu moment, ho vaig deixar perquè m’enfadava amb mi mateixa pels errors que cometia.

Passió per la lectura:

 

 • M’agraden les novel·les històriques, les d’intriga, les últimes novetats i també els llibres d’assaig.
 • Sempre tinc un llibre de formació espiritual; també llegeixo sobre ioga i sobre aquest tema m’agraden els llibres de B. K. S. Iyengar.
 • Estic llegint La rebelión de las masas, d’Ortega y Gasset, ja que vaig llegir-ne un fragment en un quadernet i em vaig animar a comprar el llibre.

Passió per escriure:

 

 • Tinc començada una història de la meva família, que es remunta a diverses generacions. La vaig escriure recordant les anècdotes que m’explicaven els grans. No vull que es perdin, per això les escric.

El secret de la felicitat:

 

 • Per ser feliç deixa de pensar en tu i pensa en com fer feliços els qui t’envolten. No facis a ningú el que no t’agradaria que et fessin a tu.


Entrevista a Teresa Villalón Pla, filla i orientadora de M. Carmen Pla


Pregunta: Teresa, M. Carmen Pla és, a més d’una alumna exemplar del programa de Lectura, la teva mare. Quin és el moment que recordes amb més afecte del seu pas pel programa de Lectura?
Resposta:

En són molts. M’encantava veure-la arribar els dimecres amb la seva carpeta per treballar al centre, l’entusiasme que mostrava per algunes lectures i quan es comprava llibres per llegir-los sencers i després ens els regalava per a la biblioteca.


P: Quin creus que ha estat el moment més dur per a ella i com el vau superar?
R:
Fent el programa de Lectura no ha tingut cap moment de flaquedat. Només ha demanat, quan se n’anava de viatge, que li «perdonés» aquells dies. Ha treballat amb moltíssima regularitat i constància.

P: Què has après treballant amb ella?
R:
Que no hi ha cap límit d’edat per continuar aprenent. A més, com va començar a treballar a Kumon en quedar-se vídua, en un moment molt difícil, per a mi ha estat evident veure com ha anat guanyant en memòria i agilitat mental. La seva capacitat d’anàlisi i de síntesi és rapidíssima.

P: Quines habilitats, destreses o actituds són les que creus que l’han portada a convertir-se en concloent?
R:
La seva tenacitat, disciplina, sentit del deure, i tenir clar un objectiu i dur-lo a terme. En cap moment no s’ha qüestionat deixar l’activitat.

Felicitats a ambdues per aquesta gran experiència i gràcies per compartir-la amb nosaltres!

Contacta amb el teu centre Kumon  més proper.