La Valentina, amb 9 anys, conclou Kumon Lectura, llegeix Edgar Allan Poe i resol integrals

jul 2019
La Valentina, amb 9 anys, conclou Kumon Lectura
La Valentina, amb 9 anys, conclou Kumon Lectura.

Té una mirada analítica i uns ulls enormes amb els quals es menja el món, està molt segura d’ella mateixa i mostra una maduresa sorprenent, que contrasta amb la seva dolçor i innocència. Així és la Valentina, qui amb 9 anys es va convertir en una de les concloents més joves de Kumon Lectura d’Espanya i la més jove de Vigo. Confessa que el seu proper repte és concloure Kumon Matemàtiques.

La Valentina ha escrit milers de contes i algunes poesies i historietes; es declara addicta a la lectura («Llegeixo a tot arreu, fins i tot a la cua del coliseu de Roma»); gaudeix especialment de les novel·les de misteri i aventures; el seu llibre preferit és Assassinat a l’Orient Express, i la seva escriptora preferida és J. K. Rowling. «Quan llegeixo els seus llibres, em dic a mi mateixa: “És increïble que tregui tanta fantasia de la seva ment”, i m’hi veig un mica reflectida, ja que diuen que tinc molta imaginació», ens diu emocionada.

De gran vol ser científica, biòloga i pintora, i està convençuda que ho aconseguirà perquè amb esforç tot és possible. A més, té dues grans qualitats: gaudir d’un alt grau d’autodidactisme, ja que tot i estar a quart de primària ja és capaç de fer els deures sense necessitar ajuda, i ser una nena metòdica que sempre fa els exercicis de Kumon abans d’anar a l’escola, la qual cosa li permet de gestionar el temps d’una manera eficient per gaudir de la seva família i els seus amics sense renunciar a res.
Per a la Valentina, Kumon és com menjar o dormir. «Si cada dia menges i dorms, cada dia has de seure a treballar una estoneta», afirma.

Proper repte: concloure Kumon Matemàtiques

A la Valentina no l’espanten els reptes; tot el contrari, li encanten!; tant com les matemàtiques. «Com diu el meu pare, les matemàtiques estan a tot arreu. Jo moltes vegades m’entretinc fent càlculs, com quan la meva mare em diu: “Falten 10 minuts per sopar”, i jo miro el rellotge i veig fins quan puc continuar llegint», ens explica.

El que més li agrada de les matemàtiques és el càlcul, perquè és molt útil en la vida diària. «Per exemple, per calcular el pendent del meu garatge, la rampa de la platja…», reflexiona.
«Kumon Matemàtiques m’aporta capacitat de càlcul mental, agilitat i rapidesa en els estudis», afirma.

La Valentina és una bomba!

El primer record que en té la Carmen Pérez, la seva orientadora i directora del centre Kumon Vigo - As Travesas, és del dia en què va fer la prova de nivell. «Vaig veure una nena que arribava amb la seva motxilla a l’esquena i amb una postura i una capacitat d’atenció sorprenents per a la seva edat», evoca amb un somriure.

La Carmen confessa que la Valentina és la millor alumna que ha tingut i la defineix com una nena excepcional: «Hi ha alumnes molt bons en matemàtiques; n’hi ha també de molt bons en lectura, però la Valentina és bona en tot, és una bomba».

La Valentina li ha ensenyat a la Carmen que l’edat no és una barrera ni un límit, que es pot llegir Poe o resoldre integrals en la més tendra infància i que res és impossible. «Creure en la seva capacitat i deixar-te sorprendre és essencial», afirma convençuda.

Algunes anècdotes de la Valentina en paraules de la seva orientadora

1.- Molt recentment, li he programat quadernets difícils i els hem vist una mica a la classe abans d’anar-se’n perquè volia advertir-la de la seva dificultat. La seva resposta va ser: «No t’amoïnis, Carmen. Si altres nens els han pogut fer, jo segur que també podré».

2.- L’estiu passat, amb motiu de la seva primera comunió, li vaig dir que per a aquell dia no s’enduria feina a casa i que la seva única ocupació seria gaudir del dia. Ella em va dir que fer un parell de fulls no li impediria gaudir del dia i que Kumon és com menjar o dormir. «Si cada dia menges i dorms, cada dia has de seure a treballar una estoneta». No entenia per què no ho havia de poder fer també el dia de la seva primera comunió.
La implicació de la família de la Valentina

El procés de personalització de l’aprenentatge de la Valentina és molt senzill, perquè és ella qui marca el ritme. La seva família té un paper primordial implicant-s’hi al cent per cent, donant una col·laboració absoluta i confiant plenament en la capacitat de gestió de la seva orientadora.

Els seus pares la van apuntar a Kumon perquè la Valentina és molt curiosa i li encanta aprendre coses noves. Com hem dit moltes vegades, la curiositat és el primer pas per descobrir el potencial.

«Els fragments que ha anat llegint mentre feia Kumon Lectura l’han incitada a voler-ne llegir els llibres complets, en molts casos. També hi ha hagut lectures que li han despertat curiositat per determinats temes, personatges o esdeveniments històrics molt interessants, i això l’ha ajudat a ser una “devorallibres” i guanyar un concurs de lectura i alguns de poesia», puntualitza el seu pare.

Kumon ha permès a la Valentina de desenvolupar un hàbit de treball des de ben petita, començar a aprendre per ella mateixa i, sobretot, tractar de resoldre els exercicis d’una manera autònoma.