Antonio García: «Kumon m’ha ajudat a tenir una ment molt matemàtica i autodidacta»

mai 2021
«Kumon és ple de moments màgics, però en l’instant en què vaig fer clic amb Kumon vaig començar a comprovar que era capaç de fer operacions matemàtiques d’una manera àgil i divertida».
«Kumon és ple de moments màgics, però en l’instant en què vaig fer clic amb Kumon vaig començar a comprovar que era capaç de fer operacions matemàtiques d’una manera àgil i divertida».

Antonio és a punt de concloure Kumon Matemàtiques al centre Kumon Madrid - Arturo Soria, però abans de finalitzar el programa ha volgut compartir el seu testimoni com a alumne del mètode perquè pensa que el seu exemple podria ajudar a entendre millor els avantatges de fer Kumon.

L’Antonio té clar el seu futur, es vol dedicar a l’enginyeria biomecànica: «M’encantaria poder dissenyar màquines o aparells per millorar la salut i la mobilitat dels malalts. Kumon ha influït notablement en la meva decisió d’estudiar una enginyeria, perquè m’ha ajudat a tenir una ment molt matemàtica i a ser autodidacte, i aquestes són dues aptituds necessàries per ser un bon enginyer, segons m’han dit alguns d’ells», ens explica convençut.

En paraules de l’Antonio: «Kumon és ple de moments màgics, però en l’instant en què vaig fer clic amb Kumon vaig començar a comprovar que era capaç de fer operacions matemàtiques d’una manera àgil i divertida».

A continuació, et convidem a llegir el seu testimoni; a nosaltres ens ha emocionat. Gràcies, Antonio!

Kumon, un mètode màgic?

Algunes persones poden pensar, equivocadament, que Kumon és un mètode ràpid i màgic per convertir-se en un geni matemàtic. Res tan lluny de la realitat! Apuntar-te a una acadèmia de Kumon ajuda a millorar la teva habilitat matemàtica, perquè practiques cada dia i durant diversos anys. No obstant això, en aquestes línies vull compartir amb vosaltres per què crec fermament que Kumon amaga una mica de màgia al seu interior.

Si miro enrere, he de reconèixer que vaig tenir moltíssima sort de començar Kumon quan tenia sis anys amb una de les millors orientadores de Kumon España, Dolores Yáñez (Lola), directora del centre Kumon Madrid - Arturo Soria. En aquells anys, els meus pares es van adonar que, encara que no tenia cap talent per a les manualitats ni la cal·ligrafia, sí tenia certa destresa amb els nombres. Per aquest motiu, van decidir esborrar-me de les classes de dibuix (gràcies a Déu!) i apuntar-me a Kumon.

Començar Kumon va ser realment fàcil per a mi precisament perquè un dels principis del mètode és començar des d’un nivell confortable. En les primeres setmanes, els orientadors solen assignar-te exercicis senzills per anar construint una base sòlida en matemàtica que faci que et sentis molt motivat, gaudeixis de les operacions, aprenguis a ser més independent, comencis a desenvolupar un aprenentatge autònom i no tinguis por de cometre errors.

Kumon està dissenyat perquè la dificultat dels exercicis augmenti de manera lògica i gradual, però he d’admetre que de vegades no em semblava gens fàcil continuar avançant. Encara recordo com va ser de difícil per a mi, amb set anys, aprovar el nivell B. Mirant enrere, he d’admetre que mai no em vaig rendir gràcies al fet que vaig comptar amb el suport incondicional dels meus pares i de la meva orientadora.

Kumon Matemàtiques està dividit en 21 nivells. Els 800 fulls que el professor de matemàtiques Toru Kumon va elaborar per al seu fill van donar origen als famosos «quadernets» que utilitzem avui dia. No obstant això, el mètode s’actualitza i millora constantment. En l’actualitat, els quadernets de Kumon tenen 4.420 fulls distribuïts entre els diferents nivells, que van des d’operacions matemàtiques bàsiques fins a continguts exigits al final de batxillerat.

Els fulls de Kumon es resolen cada dia a casa i un o dos cops per setmana al centre Kumon al quals s’assisteix. Durant els últims onze anys de la meva vida, cadascun dels seus 365 dies (excepte per Nadal i Reis), m’he assegut a la meva taula per resoldre els quadernets: vaig començar en el nivell A i, ara, estic a punt d’acabar l’últim nivell de matemàtiques, el nivell O. Vaig començar amb sumes senzilles i, en aquests moments, no puc creure que sigui capaç d’enfrontar-me a complicades operacions matemàtiques, incloses derivades i integrals.

Un mètode d’aprenentatge personalitzat

Al contrari del que molta gent creu, Kumon és un mètode molt personalitzat. Durant tots aquests anys, he anat progressant al meu ritme. En les èpoques en què m’havia de concentrar en els exàmens de l’escola, la meva orientadora m’assignava menys exercicis de Kumon, però, quan estava de vacances, els meus pares i jo li acostumàvem a demanar que me’ls dupliqués per recuperar la part endarrerida. No us podeu imaginar com és de difícil fer Kumon a la platja, en un avió o fins i tot al zoo!

A Kumon, els orientadors introdueixen els conceptes matemàtics de tal manera que permeten als alumnes d’aprendre’ls de forma autònoma. He de confessar que això no sempre ha estat fàcil per a mi, ja que de vegades volia aprendre de la manera més ràpida possible. No obstant això, després de tots aquests anys, he comprès que aquest mètode introspectiu i autodidacte m’ha ajudat a resoldre problemes i a afrontar reptes d’una manera més eficaç no només en les matemàtiques, sinó també en la vida real.

Des del principi, Kumon m’ha permès d’avançar amb les matemàtiques per sobre del nivell escolar exigit, tant nacionalment com internacionalment, i m’ha proporcionat una capacitat d’aprenentatge que espero poder aprofitar en altres facetes de la meva vida personal i professional en el futur. No hi ha cap dubte que, malgrat haver arribat a l’últim nivell de Kumon, encara he de millorar i aprofundir molt per tenir uns coneixements matemàtics sòlids. Potser és aquesta una de les raons per les quals la carrera que he decidit estudiar és una enginyeria, atès que són estudis relacionats amb els nombres i la resolució de problemes.

La meva primera experiència laboral

He de reconèixer que he tingut molta sort per haver estat capaç de completar tots els nivells de Kumon, però la meva sort no acaba aquí. Fa dos anys, la meva orientadora i directora del centre Kumon em va donar l’oportunitat de treballar com a voluntari ajudant els altres orientadors del centre. Confesso que al principi estava una mica nerviós per si no complia les seves expectatives, però, passades unes setmanes, amb la seva ajuda i el suport dels assistents, vaig anar descobrint la manera de ser útil i d’ajudar els alumnes del meu centre. Avui, després de dos anys de treball com a voluntari a Kumon, he comprès l’enorme esforç diari que fan els orientadors i el suport impagable d’alguns pares per ajudar a aconseguir l’èxit dels seus fills.

Confia en el teu potencial infinit

Durant els últims deu anys, la meva orientadora de Kumon, la meva família nord-americana i els meus pares m’han ajudat a creure en mi mateix i a créixer davant les dificultats. Mai no han deixat que em rendís, m’han ajudat a desenvolupar les meves aptituds acadèmiques i a pensar d’una manera més lògica i coherent.

Hidenori Ikegami, president de Kumon Institut d’Educació, afirmava el següent: «En el nostre món, cada vegada més globalitzat i diversificat, la potenciació de recursos humans competents és cada vegada més important. Avui dia, hi ha una enorme demanda d’educació de qualitat. Tots a Kumon sentim una profunda responsabilitat i un sentit de missió mentre ens esforcem per fer una contribució a la comunitat global i, en última instància, a la pau mundial, a través de l’educació individualitzada». Tant de bo, algun dia, com a adult i enginyer responsable, pugui contribuir a crear un món millor!