Educació

Vuit beneficis de la papiroflèxia per a infants

ago 2017
La papiroflèxia per a infants estimula la creativitat
La papiroflèxia per a infants estimula la creativitat

L’origami procedeix del Japó, com el mètode Kumon, i, a més de ser entretingut, té una sèrie de beneficis per als infants que van des de l’estimulació de la creativitat o la coordinació oculomanual fins a la millora de la comprensió matemàtica a través de la geometria.

Origami significa, literalment, ‘doblegar paper’ i en els seus inicis es tractava d’un passatemps reservat només als nobles i als rics, a causa de l’alt cost del paper. A Espanya va ser popularitzat per Miguel de Unamuno, qui va escriure diversos llibres sobre «cocotologia», que és com s’anomenava l’art de fer ocells de paper (terme derivat de la paraula cocotte, «gallina», en francès). Per cert, la primera fàbrica de paper d’Europa es va fundar a Xàtiva, ciutat on hi ha un centre Kumon.

Ensenyant figures de paper senzilles als nostres fills, desenvoluparem en ells habilitats artístiques. A més, fer activitats manuals accelera el procés de maduració del cervell en els nadons, ja que la coordinació exigeix l’ús de tots dos hemisferis cerebrals; és un treball actiu de la nostra capacitat, igual que ho és l’escriptura a mà.

Ara veurem una llista detallada dels beneficis de l’origami per als infants.

  1. Incentiva la imaginació, ja que l’infant pot fer els seus propis dissenys per crear noves figures. Es potencia la capacitat de visualitzar i imaginar.
  2. Desenvolupa la destresa manual i la coordinació de les mans amb els ulls. Per crear una figura perfecta cal fer els plecs amb cura i precisió. Per això mateix, també millora l’atenció.
  3. Desenvolupa la paciència i la constància. L’infant aprèn que és possible necessitar diversos intents abans que la figura surti bé. Aconseguirà aprendre dels errors, una cosa que li serà molt útil.
  4. Millora la memòria, ja que ha de portar el compte de quins plecs ha fet i quins són els que haurà de fer a continuació.
  5. Desenvolupa la concentració visual i mental, en estar centrat a aconseguir la figura.
  6. Ajuda a comprendre conceptes espacials, com davant, darrere, a dalt o a baix.
  7. Reforça l’autoestima. Igual que treballant els materials Kumon, cada encert és un èxit que motiva l’infant a seguir provant i aprenent.
  8. Relaxa els infants, ja que fa oblidar possibles situacions d’estrès o temors que puguin tenir en un moment donat. És un bon passatemps.

Origami:
https://www.youtube.com/watch?v=74nzymLdanc&feature=youtu.be

L’origami també té una relació molt directa amb les matemàtiques. Els plecs en el paper són operacions de simetria i geometria, i hi ha fins i tot estudis publicats sobre com resoldre equacions de tercer grau a través de la papiroflèxia, doblegant paper.