Infantil

Kumon i l’estimulació precoç

jul 2021
L’estimulació precoç potencia les habilitats físiques, intel·lectuals i socials durant la primera infància.
L’estimulació precoç potencia les habilitats físiques, intel·lectuals i socials durant la primera infància.

L’estimulació precoç potencia les habilitats dels infants quan encara són nadons i tenen molta més plasticitat cerebral. Es tracta d’ajudar al desenvolupament psicomotor i al desenvolupament del llenguatge per millorar també el desenvolupament físic, intel·lectual i social, tal com fem amb el nostre mètode Kumon.

Poden aprendre amb Kumon els infants de dos anys?

Sí, l’estimulació cognitiva i les activitats d’estimulació amb Kumon són possibles, sempre que els infants hagin desenvolupat certa maduresa i siguin capaços d’estar-se asseguts en una cadira i atendre ordres senzilles. Molts infants de dos anys són capaços de menjar tots sols, per la qual cosa també poden aprendre amb Kumon, sense donar-los pressa i permetent que siguin ells els qui marquin el seu ritme d’aprenentatge.

A Kumon estem convençuts que, com més aviat es comenci a treballar l’estimulació cognitiva dels infants, abans desenvoluparan eines com la concentració, l’hàbit d’estudi, la confiança en un mateix i la motivació per aprendre, eines que els convertiran en veritables autodidactes, capaços d’aprendre tot allò que es proposin amb un veritable desenvolupament integral.

Àrees de l’estimulació precoç

Les activitats d’estimulació precoç treballen quatre àrees del cervell:

  • Desenvolupament cognitiu: a través del pensament i la interacció amb el món que l’envolta, l’infant aprèn a adaptar-se a les diferents situacions.
     
  • Desenvolupament psicomotriu: perquè l’infant prengui contacte amb el món, s’ha de moure i desplaçar a través d’aquest. Tocar, manipular i exercitar la coordinació oculomanual són activitats bàsiques per a aquesta àrea.
     
  • Desenvolupament del llenguatge: s’encarrega de les capacitats comprensives, expressives i gestuals. És important parlar i cantar als nadons constantment.
     
  • Desenvolupament socioemocional: els infants s’han de sentir estimats, cosa que els donarà seguretat en la vida. La creació de vincles afectius és indispensable per a això.
     

Els nivells de Kumon destinats als infants petits posen en relació les quatre àrees en diferents graus. Per exemple, a través de la seqüència numèrica de Kumon Matemàtiques treballaran l’estimulació cognitiva i en traçar amb el llapis desenvoluparan l’àrea motriu. La relació dels programes Kumon Lectura i Kumon English amb l’àrea del llenguatge també són indiscutibles.


Vuit consells per a l’estimulació precoç

Pren nota d’aquests consells per promoure l’estimulació precoç del teu fill:

  1. Respecta el temps de resposta del teu fill i evita la hiperestimulació. Tria un moment tranquil per jugar junts i evita els jocs quan notis que està cansat, així com sobrecarregar-lo de tasques i d’estímuls.
     
  2. Jugar ha de ser una cosa plaent per als dos.
     
  3. Tria objectes agradables al tacte, a l’oïda, al paladar, i que siguin segurs.
     
  4. Els jocs han d’anar acompanyats de cançons, paraules i somriures, i també d’afecte i dolçor.
     
  5. Posa música mentre portes el teu fill amb el cotxe o sou a casa. Aquí tens 200 cançons per estimular el seu aprenentatge d’una manera divertida.
     
  6. Ensenya llibres al teu fill. Si és un nadó, utilitza llibres de tela, de plàstic, amb olors i diferents textures. També pots optar pels llibres desplegables.
     
  7. Explica-li contes abans de dormir adequant-te al seu nivell de comprensió. Aquí tens 420 recomanacions de lectura.
     
  8. Aprofita el moment del bany per fer un massatge al teu fill. Aquesta rutina et pot servir per ajudar-lo a dormir.

 

Com sempre, els exercicis d’estimulació durant l’etapa d’educació infantil proporcionaran al teu fill un espai òptim per treballar les habilitats fonamentals per al seu desenvolupament.

Els programes de matemàtiques, lectura i anglès de Kumon permeten als infants de començar a aprendre a partir dels dos anys i tenen en compte que l’aprenentatge ha de ser motivador, una part del joc, perquè en definitiva el joc és el millor aprenentatge per als més petits.

Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop!