Lectura

Jocs de comprensió lectora

set 2019
Jocs de comprensió lectora que encantaran als teus fills
Jocs de comprensió lectora que encantaran als teus fills.

El joc de modificar el sentit d’una frase reagrupant les síl·labes de les paraules que la formen, que solem anomenar genèricament joc de paraules o joc de comprensió lectora, en realitat es diu calembur.

Dit d’una manera més senzilla, l’exercici consisteix a ocultar unes frases dins d’altres utilitzant diverses propietats de les paraules, com l’homonímia, la polisèmia i la paronímia, i agrupant les síl·labes de diferents maneres. Moltes vegades, l’efecte que busquen els jocs de paraules és humorístic, però també serveixen per avaluar els nivells de comprensió que posseïm.

Un exemple de calembur en català és aquest: «Les oques s’esmolen els becs a les soques». En castellà, n’hi ha un de molt popular, que és l’endevinalla «Oro parece, plata no es, el que no lo adivine bien tonto es», que sol ser un dels primers jocs de paraules que els infants aprenen a desxifrar, i la solució del qual està poc oculta: «oro parece, plátano es» (or sembla, plàtan és).

Assegurar-nos que els nostres fills posseeixen un bon nivell de comprensió lectora no només els proporcionarà el plaer de la lectura o la facilitat per assimilar continguts, sinó que també els permetrà de trobar i gaudir nous nivells de lectura ocults dins les paraules. Així, un lector competent veu que a «Que és senyora la senyora que s’enyora?» hi ha un joc entre «senyora» (substantiu) i «s’enyora» (verb “enyorar”), o que a «A l’escala es cala foc» es juga amb «escala» (substantiu) i «es cala» (verb “calar”). O en castellà, sap que «Armando Esteban Quito» és en realitat un fuster que està «armando este banquito» (construint un banc); o és capaç de veure que en «¡Ave, César de Roma!» s’amaga «A veces arde Roma» (de vegades, crema Roma). I que no és el mateix, en castellà, «entrever desaires» (entreveure menyspreus) que estar «entre verdes aires» (entre verds aires).

Per aconseguir desxifrar aquestes frases, cal inculcar als nostres fills una lectura pausada i reflexiva, com la que es fa en el programa de Kumon Lectura. Només si entenen el que estan llegint, els infants seran capaços de trobar nous sentits a aquestes paraules o les respostes a moltes endevinalles i enigmes, com aquest exemple en castellà:

Si el enamorado fuera bien entendido,

sabría el nombre de la dama

y el color de su vestido.

Vols saber com desenvolupem al màxim el potencial del teu fill amb Kumon Lectura? Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop.