Lectura

Fomentar la lectura en els infants

abr 2022
Per fomentar la lectura en els teus fills, proposa’ls llegir una col·lecció de llibres entorn d’un tema que desperti el seu interès.
Per fomentar la lectura en els teus fills, proposa’ls llegir una col·lecció de llibres entorn d’un tema que desperti el seu interès.

Diversos estudis han demostrat que els infants que gaudeixen llegint obtenen millors resultats a l’escola i els va millor en la seva vida personal.

Toru Kumon, fundador del mètode Kumon, estava totalment convençut que la lectura és una part fonamental de l’educació: «L’autoaprenentatge es basa en la competència lectora. Amb la lectura de diversos tipus de llibres, els infants desenvolupen la seva personalitat, defineixen les seves perspectives de futur i finalment es converteixen en persones capaces de contribuir a la societat».

Tot i que molts pares s’esforcen amb afany per fomentar la lectura en els seus fills, de vegades costa que adquireixin l’hàbit lector, perquè no volen deixar el mòbil o els videojocs. Per això, els hàbits de lectura en els infants han de començar des de ben petits. Llegir en família els ajudarà a veure-ho com un hàbit d’oci positiu i un acte plaent. Així s’interessaran pel contingut del llibre que s’està llegint.

A continuació, t’oferim un decàleg per fomentar la lectura a casa i ajudar a crear en els teus fills l’hàbit lector:

  • Centra’t en els seus passatemps. Pensa en quines activitats els agrada fer i busca material de lectura sobre aquest tema. Als infants els ve més de gust llegir si poden triar una cosa que els interessi o els seus gèneres preferits.
  • Amplia les seves lectures. Si llegeixen sobre dinosaures, aneu a un museu. Si veuen una pel·lícula basada en un llibre, proposa’ls que el llegeixin i comparin.
  • Llegeix els llibres que estan llegint els teus fills. Empatitza amb ells i demostra que t’importen les seves lectures. És una oportunitat de parlar sobre el llibre i millora la comunicació entre pares i fills.
  • Anima’ls a valorar qualsevol modalitat de lectura. Fins i tot llegir les instruccions d’un joc o de muntatge d’un avió teledirigit és una ocasió excel·lent per fomentar la lectura.
  • Llegiu en diferents suports, a més del paper. La lectura digital i els llibres de tinta electrònica també són perfectes per unir tecnologia i lectura.
  • Utilitzeu els subtítols. Quan mireu la televisió junts, prova de treure’n el so i llegiu els subtítols per torns. D’aquesta manera, llegir pot ser una activitat divertida i entretinguda.
  • Tingues a mà un llibre. Porta sempre amb tu alguna cosa que els teus fills puguin llegir mentre fas encàrrecs o durant els desplaçaments. Llegir combat l’avorriment en els embussos o a la sala d’espera del metge.
  • Proposa’ls llegir una col·lecció de llibres. N’hi ha moltíssims exemples, com Gerónimo Stilton, Els Cinc i Harry Potter, lectures que, entre d’altres, trobaràs en la Bibliografia Recomanada de Kumon. Una vegada despertat l’interès d’un infant, és fàcil trobar una altra col·lecció o autor semblants.
  • Converteix la lectura en una activitat agradable. Si els esforços per fomentar la lectura es converteixen en una experiència positiva, als teus fills els motivarà llegir. Una vegada que això passi, es divertiran mentre aprenen i gaudiran llegint.
  • Crea un espai de lectura a casa. Ha de ser un lloc on els teus fills puguin desenvolupar la seva capacitat de concentració en la lectura, així com en la resta de les rutines diàries.

El llibre ideal en tot moment

 

Eva Sotres, directora del Departament de Material Didàctic de Lectura de Kumon España, explica que per fomentar la lectura cal tractar cada lector d’una manera individualitzada, perquè cada infant és diferent i únic; per això, el nivell de competència lectora no està determinat per la seva edat: «Habitualment ens trobem alumnes als quals no els agrada llegir perquè no estan llegint obres que s’ajusten al seu nivell de lectura. Hem de tractar cada lector d’una manera individualitzada. Cal que als infants i els joves els recomanem llibres d’acord amb el seu nivell de competència lectora».

Per fomentar la lectura en els nostres alumnes, a Kumon tenim dues estratègies:

  • A través del nostre programa Kumon Lectura, els infants resolen quadernets d’exercicis relacionats amb fragments de llibres i lectures que promouen la seva competència lectora.
     
  • La Bibliografia Recomanada de Kumon (BRK), elaborada pels nostres especialistes en lectura, conté 420 recomanacions lectores i és una eina imprescindible per crear itineraris de lectures amb els quals desenvolupar la competència lectora per créixer llegint.

El principal avantatge d’aquesta bibliografia és que recull una interessant selecció de llibres de gran qualitat agrupats d’acord amb el nivell de comprensió lectora que exigeixen. Això fa que sigui molt més fàcil triar un bon títol per regalar als nostres fills i que, així, comencin a associar de manera inconscient que la lectura és una cosa bona i mereix ser compartida.

Consulta aquí la nostra guia digital de lectures i descobreix-hi, a més, multitud de suggeriments i consells per fomentar que els infants i els joves llegeixin llibres, així com per iniciar els més petits en la lectura. La guia també disposa d’una variada selecció de cançons infantils i llibres idonis per llegir en veu alta amb els més petits.

Alguns dels títols recollits en la nostra guia són Charlie i la fàbrica de xocolata, Matilda, Alícia al país de les meravelles o El hòbbit, grans clàssics de la literatura, però també inclou altres títols menys coneguts i de gran qualitat, com Bartolomé no vol viure com un gos, L’ós que estimava els llibres o El lleó que no sabia escriure.

Per la seva banda, les lectures més recomanades pels infants que assisteixen als nostres centres Kumon són El meu nom és Stilton, Gerónimo Stilton, Harry Potter i la pedra filosofal i El monstre de colors. Ens ha alegrat constatar que als infants els continuen agradant els contes clàssics amb els quals hem crescut tots: El petit príncep, Pinotxo o El llibre de la selva, entre d’altres.

Si encara et queden dubtes sobre quin és el llibre ideal per fomentar la lectura en els teus fills, no dubtis a venir al centre Kumon que tinguis més a prop i preguntar a l’orientador quin títol de la guia els podria agradar, en funció de les seves preferències lectores.

Desenvolupar la competència lectora en els infants és vital perquè aprenguin a comprendre sense límits, i aquest és el principal objectiu del nostre programa Kumon Lectura.