Infantil

Enuresi: què pots fer perquè el teu fill deixi d’orinar-se al llit

ago 2019
Com evitar l’enuresi nocturna
L’enuresi afecta molts infants.

Moltes vegades, quan els infants deixen de ser tan petits, ens duem una sorpresa i trobem una fuita de pipí al llit. Com evitar aixecar-se a orinar a la nit i controlar l’enuresi nocturna per no mullar el llit és la pregunta que es fan molts pares. Nosaltres t’ensenyem a superar l’enuresi.

Com superar l’enuresi nocturna

Quan un infant té, aproximadament, entre 5 i 10 anys i mulla el llit més de dues vegades al mes, diem que pateix d’enuresi nocturna. La causa és, principalment, que no es desperta per anar al lavabo malgrat la sensació de bufeta plena i no pot evitar les fuites nocturnes. En alguns casos, això pot ser degut al mateix aprenentatge de l’infant, per la qual cosa la nostra resposta mai no ha de consistir en crits, reprensions, càstigs o paraules ridiculitzadores, de la mateixa manera que no empraríem una estratègia similar si volguéssim que deixés de mossegar-se les ungles. En altres casos, alguns psicòlegs afirmen que això és degut a la falta de límits a casa o al fet que l’infant se sent aclaparat per un excés de control parental.

A Kumon, ens agrada ensenyar a aprendre dels errors recolzant-nos en una criança positiva, per la qual cosa el primer consell és parlar tranquil·lament amb l’infant, explicar-li que, si no pot evitar orinar molt a la nit, pot aixecar-se a qualsevol hora per anar al lavabo i que és una cosa que els passa a altres infants. Cal deixar-li clar que ell no en té la culpa, però que necessitem la seva ajuda per solucionar-ho; així s’implicarà en el procés i junts evitareu l’enuresi nocturna.

Com evitar aixecar-se a orinar a la nit

És molt important que, quan pateixi l’enuresi, es posi un altre pijama i ens ajudi a canviar els llençols cada vegada que li passi. Li servirà d’exercici de responsabilitat i li evitarà remordiments per haver-se orinat.

Per evitar que el teu fill s’aixequi a orinar a la nit, cal saber anticipar-se, assegurar-se que va diverses vegades al lavabo abans d’anar-se’n al llit i incloure-ho en la seva rutina. Si el problema persisteix, és convenient fer alguns exercicis de retenció de l’orina. Així aprendrà a identificar la sensació de bufeta plena. En aquest punt, el teu pediatre et pot ajudar. A més, una visita al metge infantil és primordial per descartar que l’enuresi sigui deguda a algun tipus d’infecció o malaltia.

El problema: orinar molt a la nit

Nosaltres no aconsellem l’ús de bolquers en infants a partir de 5 anys, ja que els diferenciaran dels seus amics i faran que se sentin estranys. Amb els bolquers, en no sentir-se mullats, no percebran el problema i els costarà més superar l’enuresi.