Educació

Com pots fomentar l’aprenentatge a l’estiu

jun 2021
Fomentar l’aprenentatge a l’estiu d’una manera divertida ajudarà el teu fill a afrontar amb èxit la tornada a l’escola.
Fomentar l’aprenentatge a l’estiu d’una manera divertida ajudarà el teu fill a afrontar amb èxit la tornada a l’escola.

Arriben les anhelades vacances: un temps de descans merescut i una gran oportunitat per fomentar l’aprenentatge a l’estiu i facilitar la tornada a l’escola alhora que s’enforteixen els llaços familiars.

Segueix aquests consells i aprofita el temps d’oci per fomentar l’aprenentatge del teu fill a l’estiu d’una manera divertida:

1. Cantar i llegir junts

Estimula la memòria del teu fill, incrementa el seu vocabulari i alimenta la seva imaginació amb una infinitat d’aventures a través de la música i els llibres. És cert que els infants a l’estiu es poden sentir més reticents a fer activitats, però aquelles més lúdiques poden ser un gran punt de suport, sobretot si tenen lloc a l’aire lliure, fora de l’entorn d’estudi habitual.
 

  • Cantar una miqueta cada dia
    En aquest enllaç trobaràs una selecció de 200 cançons per facilitar la iniciació del teu fill a la lectura. Divertida, pràctica i molt efectiva, aquesta és una de les millors activitats que podeu fer junts i en família.
     
  • Llegir una miqueta cada dia
    Dedica cada dia uns 15 minuts a la lectura amb el teu fill. L’hora d’anar a dormir és un moment especialment apropiat per llegir junts. En el nostre web www.crecerleyendo.es, compartim algunes idees per fomentar l’aprenentatge a l’estiu a través de la lectura. Hi trobaràs 420 recomanacions de llibres classificats per competència lectora, així com informació i consells per despertar i estimular el gust per la lectura.

2. Entrenar la ment a primera hora del matí

 

El millor moment per fomentar l’aprenentatge a l’estiu és a primera hora del matí, perquè els infants estan més espavilats i plens d’energia. Entre les activitats que proposem, si el teu fill fa Kumon, aquest és el moment perfecte per mantenir la ment en forma amb els nostres quadernets de Kumon Matemàtiques, Kumon Lectura i Kumon English.

3. Jugar en família

Una manera divertida de fomentar l’aprenentatge dels infants a l’estiu són els jocs de taula; amb ells, aprenen els nombres, fan operacions bàsiques, classifiquen elements i els comparen, etc. A més, estimulen la competició sana, perquè ens ensenyen a guanyar, però també a perdre. Aprofitant que a l’estiu fa bon temps, és molt positiu també fomentar les activitats a l’aire lliure.

4. Limitar l’ús de la televisió, els mòbils i les tauletes tàctils

Per fomentar l'aprenentatge a l’estiu és molt important limitar el temps que el teu fill passa mirant la tele o jugant amb el mòbil o la tauleta tàctil. Els infants necessiten conversar per reforçar el llenguatge i jugar per mantenir-se actius. A més, l’exposició prolongada dels infants a mòbils i tauletes tàctils produeix addicció i dèficit d’atenció, i afecta la concentració i la memòria a causa de la celeritat dels continguts.

5. Fer un àlbum de les vacances

Ompliu les vostres vacances d’històries en família, imprimiu les fotografies i acompanyeu-ne cadascuna de textos que us recordin els moments compartits.

6. Practicar matemàtiques en fer la compra i anar al camp

Als infants els encanta assumir responsabilitats. Aprofita el moment de la compra per fomentar l’aprenentatge a l’estiu: deixa que s’encarregui de gestionar els diners i, d’aquesta manera, podreu practicar junts les quatre operacions bàsiques.

Si aneu a passar un dia al camp, ensenya-li que, per exemple, les flors, les taronges i les pinyes estan plenes de pentàgons, circumferències i semicercles. Gaudeix d’un passeig amb el teu fill mentre descobriu junts les figures geomètriques.

7. Assignar tasques a casa

Que els infants assumeixin petites tasques a casa, com endreçar la seva habitació, parar taula, etc., els ensenya a ser autònoms i responsables, dues grans virtuts per a l’aprenentatge.


Les vacances són una oportunitat de fomentar l’aprenentatge a l’estiu i convertir «quantitat de temps» en «temps de qualitat» integrant-hi joc i aprenentatge d’una manera divertida i intel·ligent.