Lectura

Com pots convertir el teu fill en un lector competent

ago 2020
Visita el web «Créixer llegint» i troba-hi la lectura adequada per convertir el teu fill en un lector competent
Visita el web «Créixer llegint» i troba-hi la lectura adequada per convertir el teu fill en un lector competent.

Aconseguir que un infant o adolescent es converteixi en un lector competent per iniciativa pròpia és un dels reptes més difícils que tenim els pares. Per a això, cal demostrar-los que la lectura és una experiència plaent, encara que a molts infants els pugui semblar un esforç.

Un lector competent és capaç de comprendre el sentit profund del text, triar les seves pròximes lectures seguint el seu propi criteri i llegir-les perquè té ganes de fer-ho. Com podem arribar amb els nostres fills a aquell punt en què la lectura els resulta motivadora i convertir-los en lectors competents?

Per encertar a l’hora de recomanar un llibre a un infant, cal tenir en compte el seu nivell de comprensió lectora sense deixar d’explorar nivells lleugerament superiors per proposar-li reptes assumibles.

Les pautes més senzilles per introduir un infant en la lectura i ajudar-lo a convertir-se en un lector competent són les següents:

  1. Llegir nosaltres mateixos. Els infants, especialment els més petits, aprenen per imitació. És igual si llegim el diari o novel·les, o si els llegim a ells en veu alta. A més, qualsevol moment és bo: a la sala d’espera del metge, abans de ficar-los al llit, etc., encara que és especialment positiu fixar moments diaris de lectura conjunta.
     
  2. Llegir als nostres fills. Cal jugar amb les veus, les entonacions i l’èmfasi en els diàlegs per caracteritzar els personatges i donar vida al conte. Així estarem creant records memorables en la ment dels nostres fills alhora que els ajudem a ser lectors competents en el futur.
     
  3. Deixar que els nostres fills triïn els seus propis llibres i comentar-los amb ells si nosaltres també els hem llegit. Hem d’animar els nostres fills a seleccionar els llibres que, a priori, els interessin més i els siguin més fàcils de llegir. A més, si els mateixos continguts del llibre els resulten motivadors, això els ajudarà a enganxar-se a la lectura.
     
  4. Visitar llocs web relacionats amb els llibres, com «Créixer llegint», biblioteques i llibreries, i participar en activitats d’animació a la lectura. Els centres Kumon organitzen periòdicament activitats lúdiques en què els llibres i els materials de Kumon Lectura són els protagonistes. Podeu informar-vos-en a les nostres xarxes socials.
     
  5. Associar la lectura amb moments positius. Regalar llibres per aniversaris, Nadal i altres ocasions especials predisposa a associar la lectura als moments feliços de la infància.
     
  6. Felicitar els nostres fills pels seus triomfs. Quan és l’infant qui llegeix, cal fer que sigui conscient dels seus avançaments i felicitar-lo per aquests. «Ja no t’equivoques en les comes, molt bé» o «Ara llegeixes més ràpid» són frases concretes i motivadores que li demostren la seva pròpia capacitat d’aprendre.

A un lector competent se li obre tot un món d’experiències amb les quals gaudirà en funció del que li agradi o li vingui de gust en cada moment.

T’animem a visitar el nostre web «Créixer llegint», en el qual trobaràs una selecció acurada de 420 lectures classificades en funció de les etapes de l’aprenentatge lector a les quals s’ajusten millor. Amb el nostre programa de Kumon Lectura ajudaràs el teu fill a convertir-se en un lector competent. Contacta amb el teu centre Kumon més proper