Infantil

Agafar el son: sis consells perquè el teu fill petit pugui dormir amb calor

ago 2019
Dormir amb calor i dormir com un tronc a l’estiu.
Agafar el son a l’estiu.

Les hores de son són vitals per al desenvolupament dels infants tant físicament com intel·lectualment. Aprendre a agafar el son amb calor, encara que a casa no tinguem una temperatura ideal per dormir, és vital per agafar el son. Sense el descans correcte, els infants poden desenvolupar problemes de memòria i de concentració i, fins i tot, hi ha estudis que vinculen la falta de son amb la presa de decisions errònies. Per això, acostumar els nostres fills des de petits a agafar el son i tenir una sèrie de rutines que els ajudin a dormir amb calor és bàsic en la seva criança.

És cert que no tots els infants poden dormir amb calor o agafar el son ràpidament, especialment en l’etapa en què són nadons, a causa de les necessitats d’aliment i atenció, però a mesura que van creixent i desenvolupant-se és possible que els nostres fills vulguin quedar-se desperts més tard de l’hora adequada per veure la televisió o jugar. Per millorar aquest comportament i facilitar-los que puguin agafar el son, podem seguir aquests consells.

Pautes per agafar el son amb calor:

  1. Fes que duguin a terme certa activitat física a la tarda: es tracta, preferiblement, de fer alguna activitat a l’aire lliure, però si el temps no acompanya, també es poden fer jocs a casa. És millor que sigui a mitja tarda i no just abans d’anar a dormir.
  2. Cuida el sopar: s’han d’evitar els sucres i també hi ha qui desaconsella les proteïnes en els sopars dels menors, ja que aporten energia d’alta estimulació. D’altra banda, els carbohidrats en general calmen els ritmes del cos.
  3. Respecta els horaris: perquè puguin agafar el son és important que es llevin i se’n vagin a dormir sempre a la mateixa hora; d’aquesta manera, s’ajusta el rellotge biològic amb la quantitat de llum perquè el cos distingeixi el dia de la nit. Amb infants una mica més grans, pots arribar a un acord sobre l’hora d’anar-se’n al llit: deixar que estiguin desperts una estona més de l’habitual els caps de setmana, per exemple.
  4. Crea una rutina de son específica: això els ajudarà a baixar la intensitat de mica en mica. Llegir junts en veu alta permetrà, a més, de crear llaços familiars.
  5. Controla les condicions de son: la temperatura ideal per dormir i la roba còmoda els ajudaran a agafar el son. Deixa un got d’aigua al costat del llit per si el poden necessitar; així no es llevaran en plena nit.
  6. Finalment, comparteix amb ells un gest d’inclinació i d’afecte, com un petó i una carícia abans de dormir.

Si segueixes aquests consells, aconseguiràs que els teus fills s’acostumin de mica en mica a dormir amb calor i podran agafar el son ràpidament, ja que la rutina els predisposarà per al son en poc temps.