Quan cal començar amb la lectura?

12/12/2018

Els infants que es crien en un entorn que fomenta el seu gust per la lectura solen adquirir amb més facilitat una competència lectora adequada.

El més important per als nadons i els infants més petits és que els parlin molt i els cantin cançons infantils. Parlar-los mirant-los a la cara i cantar-los cançons ajuda a fer que se sentin segurs i estimats, i els estimula adequadament, ja que creixen en un entorn ric en paraules. A més, les lletres de les cançons infantils són fàcils de recordar gràcies al ritme de la música, per la qual cosa serveixen per ampliar el vocabulari, exercitar la memòria i desenvolupar la concentració i la competència lingüística.

Per propiciar la iniciació a la lectura, descarrega’t la nostra Guia de la Bibliografia Recomanada de Kumon, en la qual trobaràs 15 llibres i CD de cançons infantils per afavorir el contacte amb el llenguatge a través de la música, així com altres recomanacions per #créixerllegint i desenvolupar la competència lectora.

D’altra banda, llegir llibres il·lustrats en veu alta als infants no només contribueix a fer que cultivin el llenguatge, la sensibilitat o la imaginació, sinó que també els ofereix l’oportunitat de crear un fort vincle afectiu amb les seves famílies, que dediquen un temps especial als seus fills compartint lectures i llegint-los llibres.

El llibre adequat per a cada moment

Si els agrada un tema en concret, proposa’ls una col•lecció de llibres al voltant d’aquest.

Què és el que s’ha de tenir en compte quan es tria un llibre? El primer és recomanar un llibre d’acord amb el nivell de competència lectora de cada infant. No cal cenyir-se a les indicacions generals del tipus «A partir de 6 anys» o «Recomanat per a 3r de primària». Tot depèn de la competència lectora de cadascú i de l’interès que li desperti cada llibre.

Per aquest motiu, el nostre programa de Lectura no està programat per edat i la nostra Guia de la Bibliografia Recomanada de Kumon ofereix 390 recomanacions classificades per competència lectora. S’hi inclouen llibres de diferents tipus:

 • per llegir en veu alta,
 • per començar a llegir sol,
 • per llegir amb més desimboltura,
 • per llegir nous gèneres i
 • per a grans lectors.

Els primers llibres per a infants

 • Els infants amb edats entre 0 i 2 anys aprenen paraules noves amb gran rapidesa. Els llibres s’han de triar en funció dels interessos i la maduresa de l’infant, observant bé cap a què mostra interès o què sap fer en cada moment.
 • Llibres il·lustrats amb repeticions. Quan se’ls llegeix en veu alta, és millor començar amb llibres amb un contingut fàcil d’entendre, un desenvolupament previsible de la història i repeticions.
 • Els llibres il·lustrats amb una narrativa més complexa es caracteritzen per estar protagonitzats per un personatge amb el qual els infants simpatitzen.
 • Per avançar cap a llibres menys il·lustrats i començar a llegir llibres amb més text, l’ideal és triar obres fàcils de llegir i que tinguin una quantitat de paraules per pàgina semblant a la d’un llibre il·lustrat.
 • Llibres de més tipus. Els infants familiaritzats amb els llibres il·lustrats no solen resistir-se a llegir llibres amb més text. D’aquesta manera, s’avança cap a llibres amb una mida de lletra més petita i més quantitat de pàgines, la qual cosa augmenta el volum de text llegit. En aquesta etapa, els enganxen les obres que descriuen la vida dels infants, en les quals puguin llegir sobre diferents personatges de la seva edat, identificar-s’hi i veure-hi reflectits comportaments seus o dels seus amics. L’escola, el barri, els aniversaris o les vacances són alguns dels temes que més els interessen.
  És també en aquesta fase quan mostren un especial interès per les biografies de personatges famosos, inventors, científics o artistes de totes les èpoques. Per això és freqüent que molts infants llegeixin més llibres quan descobreixen les biografies.
  Una altra tendència pròpia d’aquesta etapa és aficionar-se a la lectura de les col·leccions i les sèries que estiguin de moda en aquell moment.

Contacta amb el centre que tens més a prop i assabenta’t de com pot aprendre el teu fill a gaudir del plaure de llegir i, alhora, enganxar-se als llibres i incrementar la seva competència lectora amb #KumonLectura.