La tecnologia augmenta el risc de fracàs escolar en els més petits

13/03/2019

Si els gurus de la tecnologia Bill Gates i Steve Jobs van evitar que els seus fills juguessin de petits amb dispositius electrònics, per què els avancem l’ús de la tecnologia als nostres?

Els experts adverteixen que l’ús prolongat d’aparells electrònics repercuteix negativament en l’educació, sobretot en la dels més petits, per això és molt important controlar l’ús que fan dels equips tecnològics.

El reconegut neuropsicòleg Álvaro Bilbao recomana:

1. Els infants no necessiten familiaritzar-se massa de pressa amb la tecnologia, no acceleris el procés.

2. No exposis els teus fills a l’ús prolongat d’aparells electrònics. L’ús de la tecnologia augmenta la impaciència i redueix la capacitat de concentració, per la qual cosa com més temps estan exposats a les noves tecnologies, més gran és el risc de desenvolupar el trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH).

3. No atemptis contra la capacitat de concentració del teu fill. Els infants que viuen en el món digital estan acostumats a la immediatesa; per això l’escola els sembla lenta, els costa concentrar-se i creuen que els llibres són avorrits perquè «cal llegir paraula per paraula i acaben una pàgina i no ha passat res, i a sobre l’han de passar ells mateixos».

4. Treballar l’escriptura és beneficiós, igual que treballar el càlcul. Les noves tecnologies haurien de ser presents a l’aula en determinats moments a partir de la segona meitat de primària, no abans.

5. El primer mòbil? Entre els 12 i els 14 anys, però sempre supervisant-ne el temps i els continguts als quals accedeixen per evitar els que són inadequats.

6. Limita’n el temps d’ús i fixa almenys dos dies la setmana sense dispositius. Uns 45 minuts el dia com a màxim; més pot ser nociu.

7. Descarta l’ús de pantalles per mantenir entretinguts els infants petits o quan estan amb altres infants. Tampoc no és adequat sopar en família amb la tele o la tauleta tàctil, o utilitzar el mòbil abans de dormir, ja que «el llum blau de les pantalles retarda el son».

Segueix aquests consells, promou la lectura a casa per desenvolupar la capacitat de concentració i suma’t al repte d’evitar el fracàs escolar.

A Kumon treballem cada dia per desenvolupar al màxim el potencial d’aprenentatge dels nostres alumnes. Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop.