Matemàtiques

12 pel•lícules sobre les matemàtiques

jul 2017
Pel•lícules matemàtiques al cinema
Pel•lícules matemàtiques al cinema

Les matemàtiques i el cinema tenen molt en comú, per això, nombroses pel·lícules d’enigmes tenen una trama matemàtica en el desenvolupament del guió.

Hem seleccionat una mostra de 12 pel·lícules matemàtiques que no et deixaran indiferent:

  1. La pissarra (2002): pel·lícula iraniana que explica la història d’un grup de professors que viatja pel Kurdistan ensenyant aritmètica, lectura i escriptura.
  2. Àgora (2009): pel·lícula d’Alejandro Amenábar que mostra la figura d’Hipàcia d’Alexandria, considerada la primera dona matemàtica.
  3. L’habitació de Fermat (2008): la trama se centra en la conjectura de Goldbach. Aquesta pel·lícula espanyola explica la història de 4 matemàtics que han estat tancats en una habitació minvant per resoldre un enigma.
  4. El codi Da Vinci (2006): la pel·lícula, protagonitzada per Tom Hanks i Audrey Tautou, gira al voltant del xifratge de missatges i dels mètodes que al llarg del temps s’han utilitzat per encriptar i recuperar informació que només ha de conèixer el seu destinatari. Inclou la presència d’abundants termes matemàtics, com ara el pentacle, la successió de Fibonacci, el nombre auri, la divina proporció, els anagrames o la teoria de comptatge.
  5. Una ment meravellosa (2002): ens explica la vida de John Forbes Nash i la seva perseverança per buscar noves formulacions matemàtiques.
  6. L’indomable Will Hunting (1998): un jove conflictiu descobreix la seva habilitat innata per a les matemàtiques, fet que canviarà la seva vida.
  7. Cube (1998): es tanca diverses persones en un laberint, i per poder escapar-ne han d’utilitzar tots els seus coneixements matemàtics.
  8. Moebius (1997): aquesta pel·lícula narra el misteri de la desaparició d’un tren de metro en una banda de Moebius. Com a dada curiosa, està feta per matemàtics: un professor de la Universitat de Buenos Aires i els seus alumnes.
  9. El genio del amor (1995): Albert Einstein es cola en aquesta comèdia romàntica protagonitzada per Meg Ryan.
  10. Mort d’un matemàtic napolità (1992): ens explica l’última setmana de vida del matemàtic Renato Caccipoli.
  11. Lliçons inoblidables (1988): està basada en fets reals. Descriu la lluita d’un professor de matemàtiques, ignorat pels altres professors, que descobreix el potencial dels seus alumnes.
  12. Alexandre Magne (1956): en aquesta pel·lícula, el matemàtic Aristòtil és preceptor d’Alexandre Magne.

A més d’aquestes, n’hi ha moltes més. Nosaltres et convidem a veure Donald en el país de las matemáticas, un curt d’animació de Disney que podràs gaudir amb els teus fills i que despertarà en ells la curiositat per les matemàtiques.